Nema grijanja, fali anestetika...

Hoće li iz zeničke bolnice pacijente morati slati kući?

Hronika 29.11.14, 10:29h

Hoće li iz zeničke bolnice pacijente morati slati kući?
Zenička bolnica je od četvrtka počela s realizacijom operativnih zahvata iz tzv. hladnog programa, ali će za potpuno stavljanje van snage naredbe od 13. novembra, kako ističe v.d. direktor Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović, biti potrebno još neko vrijeme za potpunu stabilizaciju nabavke anestetika, piše Avaz.

 

 

- Osim hitnih, počeli smo operirati i tumore, dok će operacije koje mogu čekati duže vrijeme, još pričekati. Svima smo dužni i sve zavisi od dobavljača - kaže Šabanović. Sada je, kaže, najveći problem nedostatak uglja, zbog čega su proteklog vikenda radijatori bili tek mlaki i mnogi su se žalili na toplotu bolničkih soba.

 

- Nemoćni smo bilo šta uraditi, jer Rudnik Zenica, s kojim imamo potpisan ugovor o isporuci, ne isporučuje nam dovoljne količine. Na naš dopis su odgovorili da imaju proizvodnju od tek 30 posto, ali ja mislim da je Bolnica prioritet svih prioriteta. Pogotovo što prema njima nemamo nikakvih obaveza - kaže Šabanović za Avaz.


Zakon o javnim nabavkama, ističe, obavezuje ga da kupuje ugalj samo od Rudnika Zenica, ali problem je što za njihovu staru kotlovnicu, on jedino i odgovara.

 

- Jučer je bila prava drama, nakon čega su nam poslali dva kamiona. Danas su  isporučili još 15 tona, ali nama dnevno treba 10 tona. Nadam se da će se to uredovati, jer bi u protivnom morali slati pacijente kući. To bi bila katastrofa. Ne smije se dozvoliti da stane Bolnica - kaže Šabanović, koji dodaje da zbog ovakve situacije ne mogu ništa planirati.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI