Vođa vehabija u BiH uhapšen u akciji 'Damask'

Bilal Bosnić u Sudu BiH: Grize li vas savjest? Imam 17-oro djece...

Hronika 28.11.14, 19:54h

Bilal Bosnić u Sudu BiH: Grize li vas savjest? Imam 17-oro djece...
Tužilaštvo BiH zatražilo je u petak od Suda BiH da Bosniću produži pritvor za još 25 dana uz obrazloženje da im je još toliko vremena potrebno da podignu optužnicu

Imate li razuma? Imam 17-oro djece. Kad pođete spavati, zapitajte se činite li nekome nepravdu, poručio je u petak Sudskom vijeću Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabijske zajednice u BiH.

 

Tokom ročišta održanog u Sudu BiH u Sarajevu, osumnjičeni Bosnić obratio se Vijeću istaknuvši koliko ima djece te ih upitavši: "Grize li vas savjest?"

 

Tužilaštvo BiH zatražilo je u petak od Suda BiH da Bosniću produži pritvor za još 25 dana uz obrazloženje da im je još toliko vremena potrebno da podignu optužnicu. Diana Kajmaković, tužiteljica koja je bila na ročištu umjesto Dubravka Čampare, kazala je  da  je produženje pritvora Bosniću neophodno zbog  bojazni da bi mogao uticati na svjedoke.

 

Kajmaković je na ročištu u petak rekla da je Tužilaštvo BiH saslušalo više svjedoka, tačnije roditelje čiji se sinovi nalaze na ratištima u Siriji i za koje je putem društvene mreže Facebook utvrđeno da se nalaze u toj zemlji.

 

Ocijenila je da i dalje postoji osnovana sumnja da je Bosnić javno vrbovao na terorističke aktivnosti radeći to često na svojim hudbama - pripovijedima, te da Tužilaštvo ima imena i fotografije osoba koje su napustile BiH i otišle na ratišta, te da su s tim osobama otišle i njihove žene i maloljetna djeca.

 

U Sudu BiH u petak je održano ročište Bosniću, vođi vehabijske zajednice u BiH, te Avdulahu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuji, koji se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te sa učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija, poput organizacije "Džebhatun Nusra" i Islamske države Iraka i Levanta (IS)

 

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao je da je za preostalu četvoricu osumnjičenih Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane, tako da bi, ako Sud prihvati zahjeve Tužilaštva, oni mogli izaći iz pritvora.

 

Pritvor svoj petorici osumnjičenih ističe 3. decembra, do kada bi Sud BiH trebalo da donese odluku.

 

Bosnić i još 15 osoba uhapšeni su 3. septembra u akciji borbe protiv terorizma pod kodnim nazivom  "Damask".

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI