Velika akcija austrijske policije protiv 'džihadista'

Uhapšen Mirsad Omerović koji je 'kumovao' odlasku Samre Kešinović i Sabine Selimović u Siriju

Hronika 28.11.14, 13:09h

Uhapšen Mirsad Omerović koji je 'kumovao' odlasku Samre Kešinović i Sabine Selimović u Siriju
Mirsad Omerović, porijeklom iz Srbije, uhapšen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je finansirao terorizam, objavio je list ''Krone''. Kako piše list lisice su mu stavljene u 22. okrugu.

 


Po prvim informacijama on se u četvrtak naveče oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju. Saznaje se i da je napadom Kobri u zgradi kojoj je živio njegova žena doživjela šok. Ona je primljena u Hitnu pomoć nakon toga.


Podsjećanja radi, ''Nezavisne'' su ranije pisale o Mirsadu Omeroviću, poznatom kao Ebu Tejma, koji je svojevremeno bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.
U Maoču je došao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.

 

ebu-tejma-mirsad-omerovic


Njegovo ime se dovodi  i u vezu sa odlaskom Samre Kešinović i Sabine Selimović u Siriju. Naime, porodice djevojčica su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, u čiju su džamiju djevojčice odlazile neposredno prije odlaska u Siriju.


Ono što se za sada pouzdano zna jeste da su Sabina i Samra put od uzornih gimnazijalki, kćerki i sestri do "džihad-ratnica" prolazile u džematu Altun-Alem u Beču.
 Mirsad Omerović je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem.


Ebu Tejma bio čest  gost u Altun-Alem džematu, gdje glavnu riječ vodi izvjesni šejh Adem, koji mu je, prema nezvaničnim informacijama, ustvari bra. Altun-Alem džemat više puta se pojavljuje u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za provođenje aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organizovanja odlaska u džihad u Siriju.


Koliko je Ebu Tejma prijetnja nacionalnoj sigurnosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta.


Inače, od ranih jutarnjih časova u Beču, Gracu i Lincu traje opsežna policijska akcija protiv osoba za koje se sumnja da su džihadisti.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI