Izetbegović uoči sjednice Predsjedništva SDA

Ako 'Domovina' uđe u Vladu RS, mi ćemo tu biti jedan stabilizacijski faktor

Front 27.11.14, 17:33h

Ako 'Domovina' uđe u Vladu RS, mi ćemo tu biti jedan stabilizacijski faktor
Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je danas poslijepodne u Sarajevu, a na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Informacija o implementaciji izbornih rezultata.



Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je prije sjednice kazao novinarima da su jučer imali sastanak sa Demokratskom frontom (DF), „tako da se ide u ono što je ranije dogovoreno, po ranijim principima“.



- Sa HDZ-om imamo od ranije dogovor. Također, idemo sve kompletno, paralelno - kazao je Izetbegović.



Dodao je da se u ovoj sedmici vidio i sa Draganom Čovićem, a „jučer smo se vidjeli kao dvije radne grupe, DF i SDA“.



Upitan hoće li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bez Milorada Dodika pristati da uđe u vlast, Izetbegović je kazao da što se tiče Čovića, to je pitanje za njega.



- Ono što je on meni kazao jeste da oni neće biti kočnica ničemu, dakle niti će usporavati niti će zaustavljati procese u BiH. Dopustit će da se oni odviju kako treba. Prema tome, ja računam sa HDZ-om i za državnu vlasti i za federalnu i za kantonalne nivoe, svuda gdje ima Hrvata u skupštinama. Prema tome, ja ne vidim da će biti problema - kazao je Izetbegović.



Na novinarsko pitanje kakva će biti pozicija SNSD-a u Vijeću ministara BiH, ukoliko koalicija „Domovina“ uđe u Vladu RS-a, Izetbegović je kazao da će u Vijeću ministara BiH ići onako kako su rekli, sa Savezom za promjene.



- Ako „Domovina“ uđe, a vidjet ćemo da li će, prije svega da li smo dobrodošli, imamo li poziv da uđemo od ovih koji formiraju vlast, a mislim da bi bilo i za njih i za nas dobro da uđemo, mi ćemo biti tu jedan stabilizacijski faktor. Sigurno ćemo se truditi da sve stvari u BiH na svim nivoima što bolje funkcioniraju, da ova situacija u kojoj živi narod već odavno počne na bolje da se mijenja - kazao je Izetbegović.



Mi ćemo, istaknuo je on, ići sa Savezom za promjene, dakle ne sa SNSD-om, na državnom nivou.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI