NOVE PROVOKACIJE

Zastava velike Albanije vijori se na Kosovu

Hronika 27.11.14, 13:22h

Zastava velike Albanije vijori se na Kosovu
Dok većina kosovskih lidera službeno tvrdi da ne podržava veliku Albaniju, sudeći po istaknutim zastavama na Kosovu, taj stari 'projekt' nekima je očito postao legitiman i nesporan, tvrde frankfurtske 'Vijesti'

 Slika koja predstavlja izravni napad na srpski teritorij, ali i na suverenitet Crne Gore, Makedonije i Grčke, više nije stvar pojedinca koji izražava osobni politički stav, već se u Dečanima postavlja i na zgrade javnih institucija, prenosi list objavljujući sliku velike crne zastave s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", a koja je postavljena je na zgradi Centra za kulturu u općini Dečani.

 

Isticanje ovakve zastave je ne samo poruka Srbima, već i jasna poruka da ideja velike Albanije nije samo mit, već i nečiji cilj. Svakako je riječ o političkom činu jer je javna institucija dio lokalne samouprave koju vodi određena politička stranka, u ovom slučaju Haradinajeva, rekao je Dalibor Jevtić kosovski ministar za povratak i zajednice, prenosi Tanjug.

 

 On najavljuje službenu reakciju na ovu provokaciju. "Svakako ćemo reagirati. Ne samo da ćemo pitati tko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor je li takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu, dodao je Jevtić.

 

 Sporna zastava istaknuta je u središtu Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani, pa su nju mogli vidjeti i predstavnici Kfora, OESS-a i strani diplomati koji su ponedjeljak prisustvovali liturgiji povodom slave tog manastira, piše list.

 

 Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma, kaže da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice.

 

  "To je zajednički scenarij u kojem se tolerira i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo isticati zastavu Srbije, onda bismo mogli očekivati reakciju. Albanci jednostavno mogu sve. Velika Albanija je njihovo opredjeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji. Zastava Kosova se stidljivo pokazuje, a ova zapravo predstavlja ono za što se zalažu, smatra Trajković.

 

 List ističe da kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž cijelog Kosova je sve više zastava Republike Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu vidjeti kao naljepnice na staklima automobile.

 

 Zastava Republike Albanije jučer je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gdje Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine. Zastava se zavijorila odmah pored kuće Momčila Trajkovića.

 

 "To je očigledan pritisak. Susjed Albanac je revoltiran što smo napravili kuće, a imamo namjeru da sve to kupi i sada vrši pritisak da nam život učini nepodnošljivim", kaže Trajković.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI