Proganjaju ih i u Francuskoj

Bračni par iz Prijedora: Prijete nam smrću, optužuju nas da smo otkrili Tomašicu!

Hronika 27.11.14, 10:36h

Bračni par iz Prijedora: Prijete nam smrću, optužuju nas da smo otkrili Tomašicu!
Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela

Behzad Čirkin, SDP-ov političar iz Prijedora dobio je pismo izvjesne Nerke Božičić iz Francuske koja tvrdi da njoj i mužu prijete smrću, nakon što je otrkivena lokacija Tomašice, jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, piše novinska agencija Patria.

 

Naime, kako je napisala obratila se Čirkinu, jer smatra da on može pomoći jer je političar.

 

- U miješanom sam braku, muž mi je Srbin, ali lijepo se slažemo i nemamo problem sa nacionalizmom. Tokom rata živjeli smo u Prijedoru. Poslije rata deložirani smo iz kuće u kojoj smo živjeli i morali smo otići u Busnove, odakle je moj muž. Bavili smo se poljoprivredom i nekako smo jedva preživljavali od toga, pa smo odlučili otići u Francusku, trbuhom za kruhom. Ali, to nije bilo lako pa smo tek 2005. uspjeli. Međutim, otkako je pronađena masovna grobnica Tomašica nas ovamo Srbi proganjaju i prate u namjeri da nas ubiju, vjerovatno misleći da smo mi otkrili tu grobnicu. Ja vam garantujem da za tu grobnicu ništa nisam znala, kao ni moj muž, niti šta znam o ratnim zločinima da bih bila svjedok protiv nekog. Neko iz Prijedora je izgleda mislio da sam to ja jer sam muslimanka ili da nam napakosti. Ja ne znam ko je istraživao tu grobnicu osim onoga što sam preko medija saznala. Zar mi ovdje treba da nastradamo nedužni zbog nekog ko je prijavio, čula sam preko medija da su to bila dvojica Srba, čiji se identitet krije – stoji između ostalog u pismu.

 

Iz masovne grobnice Tomašica do sada su otkriveni posmrtni ostaci 430 žrtava, od čega je 275 kompletnih tijela. Među tijelima su otkriveni muškarci raznih životnih dobi i žene. S obzirom na glinovito tlo u Tomašici, mnoga tijela i nakon 20 godina gotovo imaju kosu, nokte, pa čak i tkiva, a slike užasa Tomašice obišle su svijet.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI