SKUPŠTINSKA VEĆINA NIJE LEGALNA

Čavić: Besmisleno je očekivati da Vlada koja se formira kupovinom zastupnika bude funkcionalna

Front 27.11.14, 08:40h

Čavić: Besmisleno je očekivati da Vlada koja se formira kupovinom zastupnika bude funkcionalna
Politička većina u Republici Srpskoj je napravljena korupcijom; Šukalo i njegov kolega, njihovo učešće je potpuno učvršćeno neformalno. Ovakva skupštinska većina iako ima legalitet, nije legalna te smo zbog toga odbili učešće u imenovanju mandatara", rekao je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić

Konstituisanju skupštine Srpske, prethodila je afera, koja je u javnosti poznata kao afera “Papak”, nakon čega je potvrđena autentičnost snimka u kojem je neko snimio razgovor Željke Cvijanović gdje ona govori o kupovini glasova", kazao je Čavić i dodao:

 

"Ja sam podnio prijavu i protiv Željke Cvijanović sa zahtjevom za istragu na adrese SIPA-e i Želimira Lepira, glavnog tužioca u Banjaluci. Težina moje tvrdnje je jednaka težini tvrdnje o neautentičnosti iz SNSD-a. Oni su mijenjali iskaze, od montiranog snimka do neovlaštenog snimanja privatnih razgovora".

 

Dodao je još i to da je "policija je politički instrument vladajuće stranke i vladajućeg režima.

 

"Stvar je moguće riješiti forenzičkom opremom koju posjeduju. Neovlašteno snimanje jeste krivično djelo, ali bitnije je ono što ona govori u tom razgovoru".

 

Pitanje koje se nametalo samo po sebi, bilo je šta ako se utvrdi da je snimak autentičan?

 

"Ako se to utvrdi, to je u domenu krivične odgovornosti učesnika. Mora se utvrditi ko su osobe koje su primale mito, kao i njihova odgovornost što stavlja novo svjetlo na formiranje vlasti u Srpskoj. Smiješno je očekivati da takva Vlada i dalje egzistira na Skupštinskoj većini. Mi ćemo insistirati da se cijela istraga provede do kraja. Političke afere su postale praksa koju niko ne kažnjava, što je sa stanovišta vladavine Zakona nešto što je poraz cijele zajednice", istakao je Čavić i dodao:

 

"Izborni zakon je jasno precizirao da je osvojeni mandat lično vlasništvo onog koga je osvojio, tako da ne postoji zakonsko uporište na osnovu kojeg se može tražiti povrat mandata".

 

Na pitanje da li očekuje da skupštinska većina podrži novu vladu, Čavić je odgovorio:

 

"Ja sam poslao pismo Dodiku sa jasnim obrazloženjem razloga zbog kojih ne dolazimo. Besmisleno je da mi tamo budemo neka dekoracija, jer naše mišljenje ne može uticati na rukovodstvo gospodina Dodika. Mi nećemo učestvovati u cijeloj priči, ne želimo davati legalitet u ovakvoj vrsti razgovora i formiranja vlasti. Politički uslovi za formiranje vlade Republike Srpske postoje, a da li postoje moralni uslovi to je pitanje koje je u fokusu. Potrebno je imati moral, a ne samo zbir koji se zove skupštinska većina. Dodik pokušava da stvori utisak da smo mi koji smo suprostavljeni njegovoj politici na platnom spisku nekih stranaka iz Federacije", odgovorio je Čavić.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI