NOVE PROVOKACIJE

Planirali djecu obući u sliku s drona koji je uznemirio Srbiju

Hronika 26.11.14, 15:47h

Planirali djecu obući u sliku s drona koji je uznemirio Srbiju
Albanski ekstremisti sa juga Srbije planirali su da 28. novembra za državni praznik Albanije Dan zastave svim đacima u tom kraju podijele majice sa slikom zastave velike Albanije, poput one koja je sredinom oktobra dronom navođena na stadion Partizana prilikom utakmice Srbija-Albanija! Plan da albanska djeca ove majice tog dana obuku i dođu na časove u školu, otkriven je zahvaljujući našim bezbjednosnim službama

Kako saznajemo, albanski ekstremisti za petak planiraju nove provokacije, a jedna od njih je upravo ovakva zloupotreba djece.

 

- Ovo nije prvi put da pokušavaju zarad svojih ekstremističkih ciljeva u politiku da uvuku i djecu. Oni majice sa likom takozvane velike Albanije donose preko Kosova, gdje ih najvjerovatnije i štampaju. Kako ne bi bili upadljivi, oni su u više navrata unosili manje količine.

 

Prema nekim informacijama, prije nego što je prekinut taj lanac, u Preševo, Bujanovac i Medveđu je dopremljeno nekoliko stotina dukseva sa slikama takozvane velike Albanije, različitih veličina, da mogu da ih nose i osnovci i srednjoškolci.

 

Na majicama koje su crne boje je slika zastave takozvane velike Albanije, iste one koja je uletjela na fudbalski teren Partizana tokom fudbalske utakmice Srbija-Albanija. Zahvaljujući operativnim podacima do kojih su došle srbijanske službe,  ovaj plan je otkriven, a zaplijenjena je veća količina tih majica.

 

Zastava na majici, do koje je „Alo!“ došao, sadrži mapu velike Albanije, u kojoj su Kosovo, dijelovi Grčke, Srbije, po pola Makedonije i Crne Gore. Osim mape, na zastavi su likovi političara Ismailja Ćemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija. Ismailj Ćemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti. Od 1912. do 1914. godine, bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije. Boletini je rođen u Boletinu kod Kosovske Mitrovice 1864. godine, bio je jedan od pionira borbe za albansku nezavisnost, a u Balkanskim ratovima borio se protiv Srbije.

 

Šta slave Albanci
 

Nezavisnost Albanije je proglašena 28. novembra 1912. na Velikoj narodnoj skupštini u Valoni, a potvrđena je Londonskim sporazumom, kojim je okončan Prvi balkanski rat, 1913. godine. Albanski nacionalni praznik poznat je i kao Dan zastave. Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mjestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg. Poslije Velike narodne skupštine u Valoni, istu zastavu je razvio revolucionar Ismailj Ćemali, koji je bio izabran za prvog predsednika privremene vlade Albanije.

 

 

(alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

BLIN
KOMENTARI