Šta se radi u Osnovnom sudu u Banjoj Luci?

Sudije uništile ili prikrile tužbu, tužilaštvo odbija krivično gonjenje

Hronika 26.11.14, 09:30h

Sudije uništile ili prikrile tužbu, tužilaštvo odbija krivično gonjenje
U pravosuđu BiH pojedine sudije uništavaju ili prikrivaju tužbe i druge dokaze iz sudskih spisa i vrše druge povrede zakona, a predsjednik jednog od sudova, u kojem se izvršavaju ova teška krivična djela, nagrađen je izborom za predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta - tvrde iz dobojskog Centra za humanu politiku.

 

 


U saopćenju iz ovog centra navode da „tužioci odbijaju krivično gonjenje sudija i drugih izvršilaca najtežih krivičnih djela, a oštećeni građani nemaju mogućnost da putem privatne tužbe zaštite svoje interese“.


Doživotne funkcije sudija i tužilaca, a, kako dodaju, „odgovornost nikome, vladavina nepravde, koruptivno imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, nezasluženo previsoke plate, zaštita od krivičnog progona i druge privilegije samo su dio pravosudnog sistema kakav postoji jedino u BiH, koga su kreirali pojednici iz OHR-a, korumpirani od predstavnika pravosuđa, političke elite i kriminalnih struktura“.


-Sudija Osnovnog suda iz Banje Luke Dragana Kovačević uništila je ili prikrila tužbu iz sudskog spisa u predmetu 71 0 P 033704 05 P, a sudija istog suda Radana Radoja odbila je da prijavi izvršenje ovog krivičnog djela. U vrijeme kada su izvršena ova teška krivična djela od sudija, predsjednik suda je bio Milan Tegeltija, sadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić i specijalni tužilac Sanja Zorić tvrde da nema indicija da je izvršeno krivično djelo, iako postoje svi dokazi da je uništena ili prikrivena tužba, da nije prijavljeno krivično djelo i da su izvršena druga krivična djela. Osim pojedinačne krivične odgovornosti sudija i tužilaca, postoji sumnja da su Milan Tegeltija, Miodrag Bajić, Dragana Kovačević, Radana Radoja, Sanja Zorić i još neki nosioci pravosudnih funkcija organizirana kriminalna grupa ili dio pravosudne mafije u BiH - tvrdi se u saopćenju dobojskog Centra za humanu politiku.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI