Znate li šta jedemo?

Od čega se proizvodi hrana: U viršlama ima čak i mesa, ali u tragovima

Lifestyle 25.11.14, 20:26h

Od čega se proizvodi hrana: U viršlama ima čak i mesa, ali u tragovima
U mnogim mesnim prerađevinama pravog mesa ima samo u tragovima.

 


Reporteri “Blica“ obišli su supermarkete i poslije detaljnog čitanja deklaracija pronašli proizvode u kojima se osnovna sirovina, bilo da je u pitanju meso ili voće, nalazi tek u tragovima. 

 
Otkrili su da najveći broj ribljih štapića sadrži oko 50 odsto ribe, ali da ima i onih koji sadrže sramotnih 22 odsto. Pileći i pureći medaljoni imaju samo 33 odsto mljevenog mesa, dok ostatak čine soja, skrob i aditivi. 

 
Miroslav Blagojević, predsjednik Grupacije proizvođača živinskog mesa u Privrednoj komori Srbije, kaže da se proizvođači utrkuju ko će više da snizi cijenu zakidanjem na kvalitetu.

 
- Isuviše jeftin proizvod otkriva da su u proizvodnji korišćene sirovine lošeg kvaliteta. Stalno raste uvoz mehanički otkoštenog mesa (MOM), koje je zbog besparice postalo osnovna sirovina za proizvodnju mesnih prerađevina, posebno pilećih. To se zove meso, ali suštinski to nije. Svako od nas je u parizeru osjetio otkošteno tkivo pod jezikom. To je od mljevenih kostiju - kaže Blagojević.


U parizer i viršle stavlja se meso kome je istekao rok trajanja, te meso životinja hranjenih GMO hranom, njuške, repovi, koža, uši, loj, limfni čvorovi, pljuvačne žlijezde, iznutrice. Skida se sa kostiju i melje. To je mehanički otkošteno meso (MOM) i miješa se sa nešto boljim mesom, sojom i aditivima - kaže Blagojević.


- Prije 20 godina viršla je sadržala 90 odsto mesa. Danas ima jedva 30 odsto. Veliki procenat prerađevina čine voda i aditivi koji od nje stvaraju želatinastu masu. Pojedini proizvođači u prerađevine stavljaju i dva puta više vode nego mesa - kaže tehnolog u jednoj mesnoj industriji.

 
Slična je situacija i sa proizvodima od voća. Tako se na policama nalazi sirup od limuna koji sadrži samo jedan odsto limunovog soka. 


- U čaju od jagode tog voća uopšte nema, nego je napravljen od zove, hibiskusa i vještačkih aroma. U pojedinim voćnim jogurtima nalazi se oko šest odsto voća. Ukoliko je u pitanju voćni jogurt od jagode, to znači da se u 200 mililitara nalazi samo jedna jagoda, dok ostatak čine boje, arome i sredstva za zgušnjavanje - objašnjava nutricionista Milan Janković.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI