VIDEO/ DIZANJE SVIJESTI O MUČNOJ SVAKODNEVNICI MNOGIH ŽENA

'Očim širom otvorene': Šokantan video o nasilju nad ženama zbog kojeg ćete zanijemiti

Hronika 25.11.14, 16:40h

'Očim širom otvorene': Šokantan video o nasilju nad ženama zbog kojeg ćete zanijemiti
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. premijerno je prikazao videospot 'Oči širom otvorene', kojim se mlade želi osvijestiti o nasilju koje je, nažalost, mnogima svakodnevica

Svatko od nas ima moralnu obavezu prijavljivanja nasilja.
Nasilje nije privatna stvar.
Svi smo odgovorni!

 

Projekt "Oči širom otvorene" provodi Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. Cilj projekta je povećati senzibiliziranost mladih u prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja u mladenačkim vezama. Ovaj projekt sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije za 2014. godinu.
 

"Spotom želimo osvijestiti mlade, a i društvo općenito, o nasilju u mladenačkim vezama. Važno je raditi s mladima na prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja jer u adolescentskoj dobi najčešće ulaze u prve veze te je važno da znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje. Spot je osmišljen u sklopu edukativnih radionica koje smo proveli s mladima iz Poreča", navode autori ovog projekta.

 

"Nasilje nije nešto što se događa `nekome drugome`"
 

Promociju videospota najavili su porukama postavljenim na stepeništa, koje simboliziraju korake prema izlasku iz nasilja: "To nije ljubav"; "Nisi ti kriva"; "S vremenom postaje sve gore"; "Potraži pomoć"; "Prijavi nasilje". Građanima i građankama na kraju su poručili da ne gaze po ženskim ljudskim pravima.
 

Video spot danas je prvi put prikazan srednjoškolcima na na promociji u porečkom kinu. Održan je i kviz o činjenicama i mitovima koji se vežu uz nasilje. Videospot prikazivat će se u porečkom kinu prije svake projekcije idućih 16 dana povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.
 

"Važno je osvijestiti činjenicu da nasilje nije privatna stvar te da smo svi odgovorni i trebamo reagirati, prijaviti nasilje i shvatiti da ono nije nešto što se događa `nekome drugome`. Statistika govori da je u Hrvatskoj dvije trećine mladih doživjelo nasilje u vezi. Svaka treća djevojka preživjela je neki oblik nasilja. Godišnje 30 žena ubiju njihovi partneri", navode autori projekta.
 

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI