Nakon deset sati užarene rasprave

Nedeljko Čubrilović novi predsjednik Narodne skupštine RS, nisu izabrani potpredsjednici

Front 24.11.14, 22:06h

Nedeljko Čubrilović novi predsjednik Narodne skupštine RS, nisu izabrani potpredsjednici
Prethodno je poslanik NDP-a u parlamentu RS-a Dragan Čavić ponovo otvorio pitanje da li je bilo kupovine poslanika od koalicije oko SNSD-a te ukazao da se mora ispitati audio snimak u kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o, navodnoj, kupovini poslanika

 

Nedeljko Čubrilović iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) izabran je večeras za predsjednika Narodne skupštine RS-a novog, devetog, saziva.

 

Čubrilovića je podržala koalicija oko SNSD-a, DNS-a i SP-a, a dobio je podršku 44 poslanika, dok ih je 38 bilo protiv.

 

Prethodno je poslanik NDP-a u parlamentu RS-a Dragan Čavić ponovo otvorio pitanje da li je bilo kupovine poslanika od  koalicije oko SNSD-a te ukazao da se mora ispitati audio snimak u kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o, navodnoj, kupovini poslanika.

 

On je predložio i da se o izboru predsjednika parlamenta RS-a tajno glasa kako bi se na taj način, kazao je, izrazila poslanička volja.

 

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je također pozvao Iliju Stevančevića i Vojina Mitrovića da kažu da li više ne pripadaju poslaničkim klubovima na osnovu kojih su dobili glasove na izborima i poslaničke mandate te da li su dobili novac ili nešto drugo da pređu na stranu političkog bloka oko SNSD-a.

 

Upitao je da li treba prećutati da se u RS-u desila “kupovina poslanika” i da niko za to ne odgovara.

 

Inače do izbora Čubrilovića trajala je rasprava duža od devet sati, uz brojne replike, optužbe, pa sve do tvrdnje i da je predsjednik RS-a Milorad Dodik psovao majku poslaniku PDP-a Branislavu Borenoviću, što Dodik negira.

 

NISU IZABRANI POTPREDSJEDNICI NARODNE SKUPŠTINE RS-a

 

Senad Bratić (SDA) nije večeras izabran za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, kao ni Ivana Lovrić iz HSP-a za potpredsjednicu iz reda hrvatskog naroda, niti Nenad Stevandić iz SDS-a, koji je također bio predložen za potpredsjedničku funckiju.

 

Niko od ova tri kandidata nije dobio dovoljan broj glasova.

 

Očekuje se da kandidati za četiri potpredsjedničke funckije, koliko ih je izglasano da ih bude u ovom sazivu parlamenta, budu izabrani na nekoj od narednih sjednica Narodne skupštine RS-a.

 

Poslanici su večeras podržali incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda Parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

 

Nakon deset sati burne rasprave ovim je okonačana prva sjednica Narodne skupštine RS-a u novom, devetom sazivu.

 

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI