Nakon izbora promijenili politiku

Jesu li oni 'kupljeni': Dodik potvrdio da su dio većine i Stevančević iz PUP-a i Mitrović iz NDP-a

Front 24.11.14, 21:23h

Jesu li oni 'kupljeni': Dodik potvrdio da su dio većine i Stevančević iz PUP-a i Mitrović iz NDP-a
Dodik je naveo da mandati pripadaju poslanicima te da nema osnova u pričama o navodnoj kupovini poslanika.

 

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je večeras da su dio parlamentarne većine u RS-u ioko SNSD-a i Ilija Stevančević (PUP), koji je mandat dobio u okviru SDS-a, i Vojin Mitrović, koji je u toku izbora bio u okviru NDP-a, ali ne djeluje više u toj stranci.

 

Dodik je u izjavi novinarima u parlamentu RS-a, nakon inauguracije, rekao da unutar koalicije oko SNSD-a postoji parlamentra većina od 42 poslanika, a bit će i veća, kako kaže, u narednom periodu.

 

Nakon što večeras bude izabran predsjednik parlamenta, do kraja sedmice će, najavio je, predložiti novog mandatara za sastav nove Vlade RS-a.

 

Dodik je prelazak Ilije Stevančevića u koaliciju oko SNSD-a, iako je na izborima bio uz SDS-u, obrazložio stavom da je predsjednik PUP-a ranije bio u koaliciji oko SNSD-a, kao i Vojin Mitrović koji je ranije bio predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Bijeljina, te da on nije kriv što su neki bili naivni i prihvatili ih u svoje političke grupe.

 

-Stevančević je tražio da se najniže penzije povećaju za tri posto i smatra da drugi blok ne može da formira vladu i nije htio ostati uz njih, jer ne može da dođe do tog povećanja penzija - ustvrdio je predsjednik RS-a i SNSD-a i naveo da je Stevančević ranijih osam godina bio dio većine oko SNSD-a.

 

Dodik je naveo da mandati pripadaju poslanicima te da nema osnova u pričama o navodnoj kupovini poslanika.

 

Kada je u pitanju BiH, on i dalje očekuje da SNSD bude dio vladajuće strukture na nivou BiH, ali, navodi, morat će praviti neki drugi sporazum u kojem neće biti pitanja u vezi vojne imovine i još nekih “koji su ponižavajući za RS”.

 

Dodao je da Srbi ne mogu birati političke predstavnike Bošnjaka u vlasti na nivou BiH, ali ni obrnuto.

 

I Vojin Mitrović je večeras u parlamentu rekao da nije kupljen te da se nije složio s nekim politikama Saveza za promjene.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI