Parlament broji 83 poslanička mjesta

Počela prva sjednica Narodne skupštine RS-a

Front 24.11.14, 12:50h

Počela prva sjednica Narodne skupštine RS-a
U Banjoj Luci je intoniranjem himni BiH, a zatim i RS-a počela prva sjednica Narodne skupštine RS-a u novom sazivu.

 



Do izbora novog skupštinskog rukovodstva sjednicom predsjedava najstariji poslanik Ilija Stevančević (PUP), a uz generalnog sekretara aktulenog saziva Ranka Karapetrovića, pomagažu mu troje najmlađih poslanika - Marko Vidaković (SNSD), Davor Šešić (SDS-PUP-SRS) i Neda Petrić (DNS - SRS RS - NS).



Poslanici će u nastvaku sjednice zabrati članove komisije za izbor i imenovanja, koja treba da verifikuje poslaničke mandate, nakon čega će parlamentarci, kao i novoizabrani predsjednik i potpredsjednici RS-a Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković položili zakletvu.



Potom će se pristupiti izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.



Zasad je poznato ime samo kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za novog predsjednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija "Domovina“ za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (SDA).



Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene očekuju da će imati skupštinsku većinu.



Parlament RS broji 83 poslanička mjesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu RS.



Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda Parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI