VIDEO/ 24 NOVA TRGOVCA ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

Šta se dešava u januaru 2015: Ko će dobiti jeftiniju struju, a ko će i dalje plaćati skupe kW?!

Biznis Klub 24.11.14, 09:46h

Šta se dešava u januaru 2015: Ko će dobiti jeftiniju struju, a ko će i dalje plaćati skupe kW?!
Šta će značiti liberalizacija tržišta električne energije u BiH i kakave će promjene nastupiti od januara 2015. godine, za TV1 pojašnjava Mirsad Salkić, član Državne regulatorne agencije za energiju

 

Početkom nove godine otvara se tržište električne energije u našoj zemlji. To znači da će domaćinstva moći birati svog snabdjevača energijom. Iako je bilo najavljeno da će cijene struje opadati, iz FERK-a ističu da je nerealno očekivati da do toga dođe.

 

Kupac iz kategorije domaćinstva će od nove godine imati pravo da izabere opskrbljivača električne energije i ponudu za opskrbljivanje koja mu najviše odgovara. Građani su optimistični da bi liberalizacija tržišta mogla donijeti i nove, niže cijene struje, što će biti razlog da izaberu novog snabdjevača. Ko je najjeftiniji njega ćemo izabrati – ističu građani Sarajeva.


“Treba imati konkurenciju. Ako je neko jeftiniji zašto ne, ipak je to u interesu građana, pa nek se bore”, smatra jedan od građana.


I pored činjenice da u BiH imaju 24 registrirana trgovca električnom energijom, skoro je nemoguće i nije realno očekivati da dođe do pada cijena električne energije, ističu iz FERK-a. Cijene će u konačnici kreirati kupac ugovorom sa snabdjevačem.


“Šta će biti sa cijenama, u velikoj mjeri ovisit će od sposobnosti kupaca da ugovori povoljne uvjete sa opskrbljivačem. Znači u konačnici će cijenu određivati kupac”, ističe Igor Glibić, rukovoditelj sektora za tarife i tržište FERK-a.


Kako bi kupci bili zaštićeni, FERK će voditi računa da ne može doći do prekomjernog povećanja cijena električne energije. Fizički priključak domaćinstvima koja se odluče promijeniti snabdjevača ostaje isti.  

 
 “Kupac ostaje i dalje priključen na istu mrežu, tehnika se ne mijenja i svi kvarovi ostaju i dalje u nadležnosti tog distributera na tom području koji gazduje na tim mrežama”, kazala je Sanela Pokrajčić, član FERK-a.


Iako će imati mogućnost izbora, pojedini građani ističu da neće mijenjati opskrbljivača.


“Ja radije ne bih, neka ostane Elektroprivreda naša”, kazala je građanka Sarajeva.


“Sve ono što je od značaja za cijelu državu, što čini državnu imovinu, ne treba niti prodavati niti isključivati”, poručila je jedna od građanki.


U dijelu cijene koja se odnosi na distributivnu mrežu tarifni dizajn se neće mijenjati. Bit će zadržano sezonsko i dnevno diferenciranje, odnosno jeftina i skupa tarifa tijekom dana te ljetna i zimska tarifa tijekom godine. U FERK-u smatraju da ne treba očekivati da će otvaranje tržišta, barem u početku donijeti znatne promjene.


Šta će značiti liberalizacija tržišta električne energije u BiH i kakave će promjene nastupiti od januara 2015. godine, za TV1 pojašnjava Mirsad Salkić, član Državne regulatorne agencije za energiju (DERK).

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI