MUKE PREDSJEDNIKA HDZ-A

Čović moli Boga da vlast u RS-u formira Savez za promjene i izvuče ga iz kaljuže u koju je zaglibio

Front 24.11.14, 09:25h

Čović moli Boga da vlast u RS-u formira Savez za promjene i izvuče ga iz kaljuže u koju je zaglibio
Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a danas bi konačno trebala odgonetnuti famu nove skupštinske većine u manjem entitetu pa slijedom toga i definitivno otkloniti dvojbu koja će politička grupacija formirati Vladu RS-a, ona okupljena oko SNSD-a ili Savez za promjene

Čarobnu brojku od 42 ili možda i više zastupničkih mandata, dovoljnih i potrebnih za montažu makar i Vlade na staklenoj skupštinskoj pozadini, u rukavu vjerojatno ima jedan od suprotstavljenih tabora.

 

Čovićeva strepnja

Današnje zasjedanje Narodne skupštine RS-a sa strepnjom očekuju u HDZ-u BiH. Iako se tjednima iz stožerne stranke javnost pumpala ‘principom’ da će za HDZ BiH partner u Vijeću ministara BiH biti ona grupacija koja u RS-u okupi većinu i dobije mandat da formira Vladu RS-a, to već nekoliko dana uopće nije presudan uvjet da stožerna stranka konačno odluči hoće li se priključiti SDA, DF-u i Savezu za promjene u uvjetima da, primjerice, SNSD osigura većinu u RS-u i utemelji entitetsku Vladu.

 

Doznaje se, naime, iz vrlo pouzdanih izvora, kako je Dragan Čović prelomio i odlučio da će njegova stranka svakako biti dio novoga Vijeća ministara u partnerstvu sa strankama pučke orijentacije, nevezano tko će vladati u RS-u. Ali, Draganu Čoviću je itekako značajna spoznaja o budućim legitimnim tvorcima entitetske Vlade u Banjoj Luci zbog elegantnoga čupanja iz nezgodne situacije u koju je upao, kako tvrde čak i u HDZ-u BiH, ishitrenim i nepromišljenim domaćinstvom Miloradu Dodiku u Mostaru i ultimativnom ovjerom ‘osovinskoga’ partnerstva u trenutku kada nije znao tko će doista formirati Vladu u RS-u.

 

Sve ovo ‘razvlačenje žvakaće’, kako Čovićeva otezanja i ucjenjivanja tretiraju pojedini analitičari, zapravo je u funkciji povratka iz posrtanja u političku ‘ravninu’.

 

Što će reći Dodiku?

 

S obzirom da je pokleknuo pred nepodnošljivim pritiscima s raznoraznih strana i već odlučio poklopiti hrvatska ministarstva u Vijeću ministara, ali i neke čelne pozicije u agencijama i direkcijama, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjerojatno, a što je i razumljivo, danas Boga moli da Savez za promjene prikupi skupštinsku većinu i ponudi Mladena Bosića na ovjeru predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku kao budućega mandatara za sastav entitetske Vlade.

 

Nije upitno da Čovićevo ‘srce i dalje kuca’ za prijatelja Dodika, ali stožerniku bi zasigurno pao kamen sa srca kada SNSD ne bi tvorio Vladu RS-a. U takvom raspletu, naime, lider HDZ BiH bi se mogao naslađivati da je postupio mudro i principijelno kada je upozoravao da će HDZ-u BiH u državnoj Vladi biti partner ona grupacija iz RS-a koja u Banjoj Luci oformi entitetsku Vladu.

 

Nova entitetska Vlada RS-a pod palicom Mladena Bosića bila bi za stožernika izgovor i dojmljivo pravdanje pred Miloradom Dodikom koji bi zbog toga ‘svršenoga čina’ zasigurno imao političko i prijateljsko razumijevanje i ne bi svom prijatelju iz Mostara grdno zamjerio zbog priklanjanja omraženome Savezu za promjene u Vijeću ministara BiH.
Gadno je po Čovića što se može dogoditi da SNSD s partnerima DNS-om i SP-om osigura skupštinsku većinu i formira Vladu RS-a. Kakav li je izgovor Dragan Čović spremio Miloradu Dodiku u tom tjesnacu?

 

Dodikove ovlasti

Ako je doista već odlučeno da će HDZ bezuvjetno u državnu vlast s ‘narodnjacima’, dakle bez SNSD-a, postavlja se pitanje hoće li Dodik imati razumijevanja za to ‘okretanje leđa’ i gaženje dane riječi.

 

Situacija nije nimalo bezazlena, dapače, vrlo je zamršena, a neki izvori iz Banje Luke čak predviđaju i mogući dramatični scenarij. Spekulira se, naime, kako je vrlo izvjesno da predsjednik RS-a Milorad Dodik neće niti po koju cijenu dopustiti da Savez za promjene formira entitetsku Vladu. Načeti i razjareni Dodik navodno već u rukavu ima spremljenu odbijenicu za Mladena Bosića.

 

Sukladno ustavnim ovlastima, predsjednik RS-a može odbiti potvrditi predloženoga kandidata za mandatara RS-a, može raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati nove izbore. To bi bio onaj najcrnji scenarij za koji treba lude hrabrosti, ali i rizik za sve skandalozne posljedice koje takva predsjednička avantura može izazvati.

 

Podsjećamo, Mladen Bosić i Mladen Ivanić su još davno upozorili kako se Milorad Dodik neće pomiriti s eventualnim izbornim porazom i predajom vlasti te da imaju saznanja da razrađuje plan, čak i nasilne sabotaže legitimnih promjena u RS-u. Nije uistinu lako niti Dodiku niti Čoviću, rijetko tko bi im sada ‘bio u koži’.

No, njihovo savezništvo ne mora popucati samo zbog toga što će jedan biti u državnoj vlasti, a drugi, odnosno njegov SNSD, podaleko od Sarajeva. Samo, u tu misterioznu vezu se već netko gadan očigledno ubacio i unosi razarajući nemir.

 

Kakogod, današnja konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a po mnogim aspektima je vrelo intrigantna, kako za taj entitet, tako i za šire političke i prostorne okvire.

 

 

(dnevni-list.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI