Dr. prava Christa Jessel-Holst

Potrošači u BiH su nezaštićeni

Hronika 23.11.14, 16:51h

Potrošači u BiH su nezaštićeni
Većina direktiva Evropske unije koje se tiču zakonodavstva zaštite potrošača u BiH su provedene, ali na papiru. Zato je nužna efikasna provedba tog zakonodavstva da bi se prava koja postoje na papiru pretvorila u stvarne koristi za potrošače u praksi -kazala je u razgovoru za Agenciju Fena Christa Jessel-Holst, dr. prava na Max-Planck institutu za komparativno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu.

 



Ona naglašava da su, iako u BiH postoji Zakon o zaštiti potrošača koji je usklađen s evropskim principima, prisutni problemi s primjenom u svakodnevnom životu.



- Sumnjam da je u tom smislu potrošač u BiH zaštićen - ističe Jessel-Holst.



Govoreći kako odgovoriti na izazove online trgovine na internetu, ističe da je evropsko pravo u tom smislu razvilo veoma dobre standarde uz pomoć direktiva.



- Te direktive predviđaju da potrošač kada kupi nešto na internetu, ako mu se to ne sviđa, ima pravo da to vrati, jer na internetu nema mogućnost da nešto isproba kao u prodavnici - objasnila je Jessel-Holst.



Također, direktive predviđaju da ako poduzetnik krši određena prava onda se protiv njega mogu koristiti sankcije.



Prava potrošača koja postoje samo na papiru potrošačima u BiH ne pomažu. S druge strane u Njemačkoj je, kako kaže Jessel-Holst, situacija dosta drugačija, jer su evropski propisi već integrirani u građanski zakonik.



Tako je, navodi, "svaki pravnik, advokat i sudija s tim upoznat, s obzirom na to da je sve na jednom mjestu, a istovremeno za potrošače je lako da se informišu jer znaju gdje trebaju pogledati“.



- Naravno svugdje postoje deficiti i trenutno se provode mnogi programi Evropske unije, čiji je cilj da javnost bolje upoznaju o  zaštiti potrošača - kaže Jessel-Holst.



Ona je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održala predavanje mladim pravnicima, koje je ocijenila kao veoma zainteresovane i upoznate o pitanjima harmonizacije zakonodavstva BiH s EU.


- Govorila sam kako se Njemačka odnosi prema pravu EU i na koji način smo ga mi integrirali u svoje zakonodavstvo. Za BiH je to veoma važno jer je bh. pravo dosta blisko njemačkom pravu, te imamo sličnu terminologiju, a mnogi su profesori, naučnici i studenti iz BiH istraživali u Njemačkoj. Tako BiH može dosta naučiti iz njemačkog iskustva - rekla je u razgovoru za Agenciju Fena Christa Jessel-Holst.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI