Foto / Nekad međuentitetska linija, danas simbol suživota i spajanja

Jesen na Trebeviću: Hiljade Sarajlija uživalo u sunčanoj nedjelji

Hronika 23.11.14, 16:18h

Jesen na Trebeviću: Hiljade Sarajlija uživalo u sunčanoj nedjelji
Trebević, za mnoge "rajska planina" nadomak Sarajeva, zasigurno je vratio titulu najposjećenijeg izletišta u čijim je prirodnim ljepotama danas uživalo na hiljade Sarajlija, što je zabilježila i reporterska ekipa Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Ovo izletište je u svom punom sjaju bilo najprepoznatljivije tokom 14. Zimskih olimpijskih igara, a nakon toga je gotovo zapostavljeno. 

 

Na ovo, po svemu posebno sarajevsko izletište moguće je doći za samo 30 minuta kroz proplanke guste šume. 

 

Novoizgrađeni infrastrukturni objekti, očišćene zelene površine, restorani, kafići, izgrađene šetnice, drvene kućice, klupe, samo su dio novog izgleda Trebevića koje su danas pohodili brojni šetači, planinari, biciklisti i drugi zaljubljenici prirode.

 

Suncem okupano izletište Brus danas je okupilo veliki broj građana koji su ovdje odlučili provesti drugi dan vikenda. Jedna od njih je i Nermina Alađuz koja, kako kaže, svaki vikend i slobodno vrijeme iskoristi da pobjegne od gradske vreve i vrijeme provede u prirodi, na svježem zraku i u društvu prijatelja.

 

"Došla sam u prirodne ljepote našeg Trebevića. Svake subote i nedjelje, redovno. Meni se sve sviđa, prvo zrak, šuma, sve. Ovo je bajka iz snova. Ovdje ima sve moguće od male djece do odraslih ljudi. Male kućice za roštilje, vidite i bazen. Divno je", zaključuje Nermina.

 

Spas od gradske vreve našli su i mališani koji su se igrali na dječijem igralištu i sportskim terenima. Uživali su šetajući sa kućnim ljubimcima, drugarima i roditeljima. Budući da je Trebević stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, nemalo je onih koji se odlučuju na šetnju mirnim šumskim proplancima.

 

Sarajlija Šefik Muslić smatra da je Trebević jedinstveno mjesto jer je do njega moguće doći za deset minuta. Ističe da prirodno bogatstvo poput Trebevića treba pomno čuvati i njegovati.

 

"Apleovao bih na sve koji dođu da čuvaju okolinu. Prelijepo je, za deset minuta je "na dohvat ruke". Ovaj zrak ovdje je čist. Povoljno se popije piće, kafa, jelo. Inače smo djeca Sarajeva i Trebević nam je u srcu. Ovo nema nigdje da je tako blizu grada, ovo je divno", kaže Šefik u razgovoru za AA. 

 

Iako je sve češće spominjan kao simbol međuentitetskih linija, Trebević je danas bio simbol suživota i spajanja. 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI