OTKRIĆE KOJE SVE MIJENJA

Student izumio uređaj za 'nevidljivost' i potukao sve dosadašnje slične izume

Hronika 21.11.14, 16:35h

Student izumio uređaj za 'nevidljivost' i potukao sve dosadašnje slične izume
Joseph Choi sa Sveučilišta Rochester u SAD-u izumio je napravu koja predmete, odnosno bilo kakve objekte, uključujući i ljude, čini nevidljivima.

Znanstvenici već dugo vremena pokušavaju nevidljivost, svojevrsni znanstveno-fantastični pothvat, pretvoriti u stvarnost, a neki pokušaji došli su prilično blizu.
 

No, najnoviji izum koji objekte čini nevidljivima razvijen na Sveučilištu Rochester otišao je korak dalje - ne samo da je prešao ograničenja koje su dosadašnji slični izumi imali, već je razvijen uz pomoć jeftinih i dostupnih materijala.
 

Choijev izum temelji se na uporabi četiriju standardnih leća koje objekt čine skrivenim i kada se promatrač pomiče i nekoliko stupnjeva dalje od optimalne promatračke pozicije.
 

"Dosad je razvijeno mnogo visokotehnoloških naprava i načina koji čine objekte nevidljivima, a koji se temelje na istoj ideji - kako preusmjeriti svjetlost da prođe oko ili preko objekta i tako stvoriti dojam da objekt nije tu. Ali dosada su korišteni skupi i rijetki materijali", rekao je John Howell, profesor fizike na Sveučilištu Rochester u priopćenju na službenoj internetskoj stranici Sveučilišta.
 

Profesor Howell dodaje i to da, iako se na ovaj način nevidljivost postiže, sve dosadašnje naprave imaju isti nedostatak: ako promatrač promjeni točku gledišta, objekt postaje vidljiv. No, izum studenta s njihovog Sveučilišta otišao je korak dalje, ne samo u korištenju jeftinih i dostupnih materijala, već je uspio riješit i taj problem da kada se promatrač pomiče objekt i dalje ostane nevidljiv.
 

"Ovo je prvi poznati uređaj koji omogućuje trodimenzionalnu kontinuiranu višesmjernu nevidljivost objekta koji radi na temelju prijenosa zraka svjetla u vidljiv spektar", objašnjava Choi, student koji je trenutno na doktorskom studiju.
 

U studiji koja je objavljena u časopisu Optics Express, detaljno je objašnjen postupak izrade "uređaja za nevidljivost".

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI