Vaše tijelo će vam biti zahvalno

Riješite se štetne i skupe navike: Provjerenih 16 načina da prestanete s pušenjem

Lifestyle 20.11.14, 18:24h

Riješite se štetne i skupe navike: Provjerenih 16 načina da prestanete s pušenjem
Ova loša navika koja uzrokuje rak, udar i srčana oboljenja, da i ne spominjemo što je skupa, lako se može odbaciti. Kada to već jednom učinite, zdravlje se drastično počne popravljati, jer se samo u 24 sata bez cigareta osjete promjene.

 


Prema tome, kako reći zbogom ovoj odvratnoj navici? Ispod je 16 načina od kojih mora da upali barem nekoliko njih, prenosi Oslobođenje.


Prestajem u ponedjeljak


U jednoj studiji koju je sproveo Google 2013, dokazano je da su pušači skloniji tome da prestanu da puše u ponedjeljak, odnosno, početkom sedmice.


Krenite u teretanu


Želja za nikotinom se smanjuje zbog vježbanja jer se tako u mozgu ispušta serotonin i dopamin.


Opuštena meditacija


Istraživači savjetuju da je meditacija pomaže pušačima da se riješe ove navike, čak i ako to ne pokušavaju.


Naučite da pušenje povezujete sa smradom


Cigare su daleko neprivlačnije ako ih vaš mozak povezuje sa lošim mirisom, kaže skorašnja studija. Tu se također sugeriše da ove behavioralne promjene mogu da počnu još tokom sna.


Koristite jogu i metode opuštanja


S obzirom da većina pušača koristi cigarete kao način da smanje stres, Mayo klinika savjetuje da pronađete druge načine da bi postigli isti efekat. Joga je jedan od načina koji anksioznost drži na odstojanju.


Koristite sms poruke


Studija u naučnom časopisu The Lancet je pokazala da su pušači koji su koristili program pod nazivom "txt2stop" češće prestajali sa pušenjem nakon šest mjeseci od onih koji su pokušali da prestanu na svoju ruku. Ovaj program ljudima koji žele da prestanu da puše šalje motivirajuće poruke.


Jedite povrće


Prema studiju Univerziteta Buffalo, grickanje voća i povrća može pomoći pušačima da ostvare status nepušača.


Dižite tegove


Trčanje na pokretnoj traci nije jedini način da iskoristite prednosti vježbanja. Istraživanja pokazuju da pušači koji su sudjelovali u 12 sedmičnom programu dizanja tegova u sklopu tretmana odvikavanja, imali su dva puta veće šanse da prestanu pušiti, od onih koji nisu dizali bučice, objavio je Shape magazin.


Pokušajte terapiju zamjene nikotina


Terapija koja bi mogla da udvostruči vaše šanse za prestanak pušenja, nudi nekoliko načina ispuštanja nikotina u vaš organizam da bi se sam unos generalno umanjio. Nikotinski flasteri, žvakaće gume i inhalatori su dio NRT.


Uzmite u obzir kućne ljubimce


Sljedeći put kada krenete da kupite kutiju cigareta, sjetite se vaših krznenih prijatelja, jer time jednako ugrožavate njihove i svoj život. Istraživanja pokazuju da pušenje u društvu mačaka povećava vjerovatnost da će oboliti od limfoma, dok je kod pasa koji žive s pušačem, moguć nazalni rak i rak pluća.


Pokušajte sa savjetovanjem


Grupno, pojedinačno, pa čak i telefonsko savjetovanje za najmanje 11 posto povećava šanse da ćete prestati pušiti. Barem prema Američkoj javnoj zdravstvenoj službi za liječenje korištenja i ovisnost od duhana.


Naglo prestanite


Prema magazinu "Everyday Health", čak devet od 10 pušača su naglo izbacili pušenje iz svojih života. Simptomi odvikavanja će biti češći, ali mogu trajati kraće, objavio je Health.com.


Nađite novi hobi


Sudjelovanje u uzbudljivim aktivnostima aktivira isti dio mozga kao i nikotin, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE. 


Probajte sa hipnozom


Iako ne postoji snažan dokaz učinkovitosti hipnoze na pušača, istraživanje provedeno na bazi ove metode rezultiralo je pozitivnim znacima, izvjestio je Fix 2012. 


Zapisujte zašto želite prestati pušiti


CDC preporučuje razmišljanje o tome zašto želite izbaciti naviku pušenja kao dio njihovog korak-po-korak prestanka pušenja. Je li to zbog vašeg zdravlja? Zbog porodice? Zato što je skupo? Bez obzira na motiv, zabilježite ga. Istraživanja pokazuju da pisanje bilješki (za razliku od tipkanja) pomaže da ih bolje zapamtite, što može pomoći da ojačate razloge zbog kojih želite prestati pušiti.


Nemojte potpuno prestati misliti o cigaretama


Protjerivanje poroka iz vašeg uma možda će djelovati trenutno, ali neće potrajati zadugo. Prema istraživanju objavljenom na Univerzitetu St. George u Londonu, potpuno izbacivanje cigareta iz misli može rezultirati time da počnete pušiti još i više.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI