Hrabrost se isplati

Dobrodošao u Norvešku: Hercegovac otišao u Bergen 'na blef', našao posao za 16 dana!

Hronika 20.11.14, 08:50h

Dobrodošao u Norvešku: Hercegovac otišao u Bergen 'na blef', našao posao za 16 dana!
Petric je odmah krenuo tražiti posao. Hodao je od vrata do vrata, obilazio hotele, restorane i kafićime, slao životopise te se putem interneta javljao na svaki oglas koji mu se činio zanimljiv. Dobio je nekoliko odgovora, ali i nekoliko odbijenica

Mateo Petric, 35-ogodišnjak iz Posušja, u Facebook grupi "Idemo u Norvešku" prenio je svoja iskustva vezana uz "lov na posao" u toj zemlji.

 

"Došao sam u Bergen prije mjesec dana "na blef". Ne potpuni, imao sam gdje spavati i jesti, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim "lordag", subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan", piše Mateo na Facebook grupi.

 

Do posla u 16 dana

 

Kako prenosi Croexpress, Petric je odmah krenuo tražiti posao. Hodao je od vrata do vrata, obilazio hotele, restorane i kafićime, slao životopise te se putem interneta javljao na svaki oglas koji mu se činio zanimljiv. Dobio je nekoliko odgovora, ali i nekoliko odbijenica.

 

U petak mu je neki Španac obećao posao u hotelu.

 

"Mi stranci si moramo pomagati međusobno, dođi u utorak, imaš posao", rekao mu je. Mateo je u utorak došao u hotel, no od te ponude na kraju nije bilo ništa.

 

Zatim je dobio poziv da dođe na intervju u jednu tvrtku. Tamo je dobio posao, i to 16 dana nakon dolaska u zemlju. Počeo je raditi 10. novembra, u firmi tvrtki koja ga "iznajmljuje" za razne poslove čišćenja i selidbe. Ističe da dosad nije digao "ništa teže od pet kilograma".

 

Norveška dobrodošlica

 

Mateo onima koji imaju namjeru slijediti njegov put savjetuje da se, umjesto u centralnu policijsku stanicu, upute u neku od manjih stanica, dodajući kako se stvari u njima puno brže rješavaju. On je tako u manjoj postaji sa svime bio gotov u nekoliko minuta.

 

Od papirologije, potrebno je ponijeti ugovor s poslodavcem, putovnicu i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj. Kao dokaz predočite platnu listu koju ćete dobiti za tjedan u kojem ste radili, bez obzira što vam plaća još nije isplaćena. "Dobrodošli u Norvešku", poručila je ljubazna službenica Mateu po završetku postupka.

 

Nakon policije, trebali biste se uputiti u Skatt, norvešku poreznu upravu, i to s papirom koji ste dobili u policiji, putovnicom, ugovorom s poslodavcem i ispunjenim obrascem kojeg nađete na internetu. I tamo sve ide veoma brzo, gotovi ste za par minuta.

 

Tzv. D broj, koji dobivaju stranci koji dolaze raditi u Norvešku na manje od šest mjeseci, Mateo će dobiti poštom za najviše deset dana. Tada će u banci otvoriti račun i dobiti skatt karticu koju će odnijeti svom poslodavcu, kako bi ovaj mogao znati koliko poreza od plaće mu odbija, piše Croexpress.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI