Traži se selektor

Ćiro poručio BiH: 'Samo vam Robert Prosinečki može spasiti reprezentaciju'

Sport 20.11.14, 08:00h

Ćiro poručio BiH: 'Samo vam Robert Prosinečki može spasiti reprezentaciju'
Kandidat je i Mehmed Baždarević čiji je mentor i zagovornik legendarni Ivica Osim čije se mišljenje u Sarajevu jako cijeni

Izvor: Jutarnji.hr

 

Safet Sušić je bio deseti selektor Bosne i Hercegovine i prvi koji je odveo “zmajeve” na svjetsko prvenstvo.

 

Nakon što je otišao “Hase” Ferhatović, bio je i najveći nogometaš te zemlje, koji je ostavio čudesni trag i na Parku prinčeva, kao član Paris St. Germainea. Smijenili su ga nakon mizernog starta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, na ekspresno sazvanoj sjednici nogometnog saveza, ne akceptirajući da trener, koji je prvi odveo BiH na svjetsko prvenstvo, zaslužuje ipak pristojniji tretman.

 

No, čini se da kamen smutnje nije bio ni loš rezultat, ni Sušićev zatvoreni karakter, jer on je jedan povučeni i mirni čovjek, već njegova plaća od 50.000 KM, odnosno 25.000 eura mjesečno, što je za bosanske prilike rasipanje novca.


Halilhodžić ih odbio

 

Ko je jedanaesti? Sarajevska čaršija vrlo je sklona Mehmedu Baždareviću, čiji je mentor i zagovornik Ivica Osim, što je u BiH prilikama još uvijek najvažnija podrška. Nogometaš, koji je rođen iste godine kada i Diego Maradona (1960.), koji je odigrao 54 utakmice za jugoslavensku reprezentaciju, kao trener vježbao je Grenoble i Sochaux, a izvjesno vrijeme je proveo i u katarskom Al-Wakrahu...

 

Safet Sušić je bio najveće ime i najbolji izbor za BiH, tvrde njegovi zagovornici. Naravno, poslije trenera svih trenera Ćire Blaževića, koji je u nogometnom smislu ujedinio jednu duboko podijeljenu zemlju i doveo je do vrata svjetskog prvenstva. Kao i uvijek za Ćiru su bili fatalni Portugalci. Nakon što se Vahid Halilhodžić javno ogradio od preuzimanja reprezentacije, jer čeka atraktivnu klupsku ponudu, u prvi plan je iskoračio Baždarević, trener s francuskom diplomom, koji dugo čeka priliku. Međutim, u razgovoru s bivšim selektorom Blaževićem, došli smo i do drugih kandidata:


Selektor je najvažniji

 

- Zvao sam Sarajevo i rekao: ‘Samo vas Robert Prosinečki može spasiti, on je najbolji trener na ovim prostorima! Međutim, čudni su to ljudi, iako ni meni nije svejedno, vodio sam tu reprezentaciju i emocionalno doživljavam svaku njezinu utakmicu...’.

 

Ćiro otvoreno agitira za svoju najveću nogometnu pogrešku:

 

- Izbornik je najvažniji i u izboru se ne smije pogriješiti. Ako žele popraviti ono što su sami pokvarili, moraju izabrati Prosinečkog!

 

Najozbiljniji je kandidat, ipak, Baždarević?

 

- Ma, koga je to vodio Baždarević? Ne može BiH reprezentaciju voditi domaći, čovjek s Baščaršije, jer je preveliki intimus sa svima. Ako ga izaberu, bit će to loša politička odluka... Iz sarajevskih nogometnih krugova procurilo je da budući izbornik ne može računati na obilnu plaću kakvu je imao Sušić, što će također biti problem. Važno je i što će reći Ivica Osim, njegova riječ je uteg koji će pretegnuti na jednu stranu.


Osimovi igrači

 

I Baždarević i Prosinečki su bili njegovi igrači. Nakon što su bh. reprezentaciju vodili Fuad Muzurović, Džemaludin Mušović, Faruk Hadžibegić, Mišo Smajlović, Blaž Slišković, Meho Kodro, Miroslav Blažević i Safet Sušić, sve se svelo na dva imena, Baždarevića i Prosinečkog. No, nejasno je je li Prosinečki još uvijek kandidat za selektora Azerbejdžana, ili je ta opcija prekrižena? Nakon što su svi svjetski mediji objavili njegovu kandidaturu za Azere, potpuno se povukao i rijetko komunicira s medijima...


Otvoren sam za razgovore

 

Nakon što se u kuloarima počelo pričati o Prosinečkom kao kandidatu za Sušićeva nasljednika, novinari su kontaktirali ‘Žutog’.

 

- Otvoren sam za razgovore s čelnicima NS BiH - citira Avaz Prosinečkog koji je dodao kako BiH ima potencijal i ne treba odustati od nastojanja da izbori plasman na Euro u Francuskoj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI