Ciklus fimova jednog od najvećih švedskih umjetnika

'Divlje jagode' Ingmara Bergmana večeras u 20:40 na programu Cinema TV

Mediji 17.11.14, 07:47h

'Divlje jagode' Ingmara Bergmana večeras u 20:40 na programu Cinema TV
'Kad film nije dokument onda je san. Zato je Tarkovski veći od svih. Cijelog svog života lupao sam na vrata prostora u kojima se on osjećao kao kod kuće', rekao je Bergman

 

O FILMU:

 

Isak Borg (Victor Sjöström) je ljekar i profesor koji u svojoj 78. godini putuje na svečanost gdje će dobiti počasnu doktorsku titulu. 

 

Na putu ga prati snaha (Ingrid Thulin), a upoznaje i mnoge druge ljude i njihove životne probleme. Svre vrijeme putovanja progone ga vizije o vlastitoj smrti i prošlim događajima.

 

Sjeća se svih propuštenih prilika, razočarenja i loših odluka koje su ga dovele do osamljenosti i nezadovoljstva. Putem uviđa svoje pogreške i nastoji popraviti odnose s bližnjima.

 

''Divlje jagode'' su djelo kojim je Bergman apsolutno potvrdio status majstora psihološkog filma i za koji je svojevremeno dobio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu.

 

O AUTORU:

ingmar-bergman-01


Za Bergmana je Woody Allen tvrdio da je najveći filmski umjetnik od pronalaska filmske kamere.

 

Prvi film je snimio 1946, ali internacionalnu slavu mu je donio film "Osmjesi ljetnje noći" koji je na Festivalu u Cannesu dobio nagradu kao najbolja komedija. Iza Bergmana je ostalo 54 igrana filma, 126 pozorišnih predstava i 39 radio-drama, brojne knjige o filmu i o sebi. Pisao je i scenarije, što mu je bio i prvi izvor prihoda prije nego se obreo u teatru gde je ostavio duboki trag interpretirajući skandinavske klasike, ruske velikane, ali i savremenu dramsku literaturu. Već 1963. bio je imenovan za direktora Kraljevskog dramskog pozorišta. Zvjezdani period u Bergmanovoj karijeri bile su sedamdeset i osamdesete godine 20. vijeka, kada su njegovi filmovi "Divlje jagode","Djevičanski izvor","Tišina", "Persona", "Krici i šaputanja", "Jesenja sonata", "Fani i Aleksandar"... redovno dobijali nominacije za Oscare u više kategorija i osvajali ih za režiju,scenario te  pojedine uloge.

 

BLIN
KOMENTARI