FOTO&VIDEO/ Hiljade ljudi iz Srbije i BiH na mitingu u Beogradu

Šešelj 'zagrmio' s bine: Rasturio sam Haški tribunal!

Hronika 15.11.14, 13:09h

Šešelj 'zagrmio' s bine: Rasturio sam Haški tribunal!
Članovi Srpske radikalne stranke i sljedbenici Vojislava Šešelja su se danas okupili na beogradskom Trgu Republike kako bi pozdravili haškog optuženika


 Hiljade članova Srpske radikalne stranke (SRS) i sljedbenika haškog optuženika Vojislava Šešelja euforično je dočekalo haškog optuženika koji se danas pojavio na Trgu Republike u Beogradu, na mitingu "Svečani doček Vojislava Šešelja", javlja Anadolu Agency (AA).

 

Na Trgu Republike nalazi se do tri hiljade ljudi, od kojih su mnogi stigli autobusima iz cijele Srbije. Među njima su i članovi SRS-a iz Bosne i Hercegovine, koji su sinoć krenuli iz nekih gradova istočne Hercegovine.

 

Sat prije pojavljivanja Šešelja na pozornici, okupljeni su se zabavljali uz zvuke trubača i srpskih narodnih pjesama. Članovi SRS-a drže transparente "Srpska je samo ćirilica", "Srbija je večna dok su joj deca verna", slike Putina i ruskog cara Nikolaja.

 

Nešto poslije 12 sati Šešelj je na pozornicu izašao u društvu Nemanje Šarovića, potpredsjednika SRS-a uz stihove "Sprem'te se sprem'te četnici".

 

Šarović je u svom obraćanju rekao da je "izdajnički režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića učinio sve da spriječi miting. On je pozdravio sve koji su došli iz "srpske Crne Gore", "Republike Srpske Krajine", Republike Srpske, sa "Kosova i Metohije" i čitave Srbije.

 

"Dugo smo čekali dan kada će sa ove bine zagrmiti Šešelj", rekao je Šarović i tako najavio Šešeljev govor.

 

Lider radikala je prvo pozdravio "braću Srbe, sestre Srpkinje, srpske radikale i srpske četnike".

 

"Pre nepunih 12 godina s ovog mesta sam svećano obečao da ću rasturiti Haški tribunal. Nešto je duže trajala borba, ali danas mogu da vam podnesem izveštaj "rasturio sam Haški tribunal", rekao je Šešelj dok su u publici gorjele baklje.

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala je 6. novembra donijelo odluku da optuženik za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju, radi liječenja.

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Šešelj se dobrovoljno predao 24. februara iste godine, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.

 

Optužen je za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine, što obuhvata ubistva u Vukovaru, u okolini Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, zatim pritvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, mučenje, premlaćivanje i ubistva, deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i muslimana sa tih teritorija i delova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.

 

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI