Hamdija Lipovača o kandidaturi

SDP treba čovjeka koji je za stranku i državu spreman žrtvovati i vlastitu porodicu, a ja sam taj!

Front 31.10.14, 18:57h

SDP treba čovjeka koji je za stranku i državu spreman žrtvovati i vlastitu porodicu, a ja sam taj!
Zlatko Lagumdžija je svjestan da on više ne može biti dio igre, i to je dobro i to je svima jasno i mislim da je i Lagumdžiji to jasno. Ali, nije ni jednostavno gledati tek tako da se stranka ostavi u rukama baš svakakoga, kaže Lipovača


Hamdija Lipovača, jedan od kandidata za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) na predstojećem Kongresu ove stranke, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako ne misli da Zlatko Lagumdžija, dugogodišnji prvi čovjek stranke, igra prljavo kada je u pitanju izbor njegovog nasljednika.

 

- Lagumdžija traži nasljednika koji će biti sposoban nastaviti voditi stranku u pravom smjeru – kaže Lipovača.

 

Dugogodišnji prvi čovjek Unsko-sanskog kantona već odavno je jedan od favorita za predsjednika SDP-a, a to je i zvanično obznanio nakon 12. oktobra, kada je SDP na Općim izborima doživio debakl, izgubivši oko 200.000 glasova i potisnut iz vlasti.

 

Lipovača je krajem sedmice boravio i u Zagrebu. Nije potvrdio da li je u susjednu Hrvatsku išao na konsulatacije sa tamošnjim čelnicima SDP-a, no vrlo je vjerovatno da podršku traži i od susjeda.

 

- Zlatko Lagumdžija je svjestan da on više ne može biti dio igre, i to je dobro i to je svima jasno i mislim da je i Lagumdžiji to jasno. Ali, nije ni jednostavno gledati tek tako da se stranka ostavi u rukama baš svakakoga. Naročito ne u rukama nekoga ko je malo labilnijeg karaktera, i ko pri bilo kakvim turbulentnijim situacijama ne bi bio spreman staviti interes SDP-a i Bosne i Hercegovine čak i ispred interesa vlastite porodice. Samo takav čovjek može voditi SDP. Apsolutno sam siguran da i Lagumdžija razmišlja u tom pravcu – kaže Lipovača.

 

Na pitanje da li SDP ima političara koji je spreman žrtovati vlastite interese zarad partije, Lipovača je kazao da je on taj čovjek:

 

- Kada su u februara bile najveće demonstracije, stao sam pred demonstrante, nisam pobjegao! Nisam pobjegao ni kada su bile poplave, ni onda kada je bilo izrežirano moje smjenjivanje! Pokazao sam da mi je interes stranke, i interes države na prvom mjestu!

 

O eventualnim suparnicima nije želio govoriti mnogo, izuzev što je isključio mogućnost da prvo mjesto SDP-a zauzme Denis Bećirović, koji se često spominje kao Lagumdžijin nasljednik.

 

- On nije imao hrabrosti da se pojavi kao SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH. Nakon što smo izgubili izbore, nije došao ni na jednu sjednicu Predsjedništva stranke. Pa, kako ćemo takvom čovjeku u ruke povjeriti partiju, svoje dijete, svoju državu – kaže Lipovača, piše NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI