Nastavak suđenja Goranu Zubcu

Prvi saslušan Radončić, a zatim i Lukač: 'SIPA je trebala pružiti pomoć DKPT-u'

Hronika 31.10.14, 16:27h

Prvi saslušan Radončić, a zatim i Lukač: 'SIPA je trebala pružiti pomoć DKPT-u'
Nastavak suđenja Goranu Zubcu sudija Mirsad Strika zakazo je za naredni petak 7. novembra, kada će biti saslušano novih pet svjedoka

Pred Sudom BiH saslušano je novih pet svjedoka Tužilaštva BiH u slučaju Goran Zubac, direktora SIPA-e koji je optužen za nesavjestan rad u službi i zbog toga što je 7. februara odbio pružiti traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

 

Prvi od svjedoka saslušan je Fahrudin Radončić, tadašnji ministar sigurnosti BiH, koji je kazao da on kao ministar nije imao operativne nadležnosti, ali da se tog 7. februara čuo sa pojedinim direktorima policijskih agencija.

 

- Zvao me je Himzo Selimović, tadašnji direktor DKPT, a Ćosić, komesar policije MUP-a KS, tada se nije javljao na telefon, baš kao i u slučaju kada sam ga zvao kada su se dešavali protesti ispred zgrade Parlamenta BiH za JMBG, i čuo sam se sa Goranom Zubcem. Naime, Selimović me zvao da me obavijesti da ne može da stupi u kontakt sa Zubcem, a ja sam mu tada rekao da ću se ja čuti s njim. I čuo sam se sa Zubcem koji mi je rekao da je njegova Specijalna jedinica obučena za upotrebu smrtonosne sile i da nema zakonskog uporišta da je aktivira – kazao je Radončić i dodao da je sve to prenio Selimoviću.

 

U daljnjem iskazu naveo je da je on kao tadašnji ministar sigurnosti želio da se ponaša kao legalista, ali da su u to vrijeme demonstracije ispolitizirane pa čak i stavljene njemu na teret, kao da ih je on organizirao, za rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.

 

- Da budem precizan, do ivičnjaka zgrade pitanje javnog reda i mira u nadležnosti je MUP-a KS, a unutar same zgrade DKPT-a. Jednostavno, napravljena je pravna konfuzija između DKPT i SIPA-e. Ja sam odmah i nakon protesta za JMBG tražio sporazum o međusobnom pomaganju te koliko sam upoznat takav sporazum između SIPA-e, DKPT-a i MUP-a KS potpisan je 10. juna 2014. godine – kazao je Radončić.

 

Interesantno svjedočenje imao je Dragan Lukač, direktor FUP-a koji je 7. februara angažirao svoju Specijalnu jedinicu da rastjera demonstrante koji su bili opkolili zgradu, a vatrogascima je za to vrijeme bio onemogućen pristup kako bi gasili požar na zgradi Predsjedništva BiH.

 

- Po zakonu o DKPT i SIPA-i dužnost policijskih agencija uključujući i Graničnu policiju je uzajamno pomaganje i to jasno stoji u zakonu. Ja ne znam da li je izdata depeša od strane Direkcije prema SIPA-i, ali zakon kaže da je SIPA bila dužna pomoći policajcima na terenu. Tu za agencije koje direktno odgovaraju Ministarstvu sigurnosti ne trebaju nikakvi posebni sporazumi za uzajamno pomaganje. Drugo su lokalni nivoi policija - precizirao je Lukač.

 

On je dalje napomenuo da je ni po čijem nalogu poslao Specijalnu jedinicu, a imao je Plan djelovanja u vanrednim situacijama. Na upit tužioca ko je trebao pružiti pomoć propadnicima DKPT-a, Lukač je kazao:

 

- SIPA je trebala pružiti pomoć, jer propisi tako kažu – kazao je Lukač.

 

Dragiša Jokić, advokat Gorana Zubca, insistirao je da Lukač odgovori ko bi bio odgovaran u slučaju da je stradao neko od policajaca ispred zgrade Predsjedništva BiH na šta je Lukač kazao:

 

- Ko bi trebao biti odgovoran. Niko, jer bi policajac eventualno stradao na radnom mjestu radeći svoj posao – rekao je Lukač.

 

Takođe, Jokić je insistirao da Lukač odgovori za šta je obučena i kakvu opremu ima Specijalna jedinica SIPA, na šta je Lukač kazao:

 

- Niko od njih nije tražio da rastjeruju demonstrante, već da pomognu policajcima koji su bili već povrijeđeni, gorjela su auta i imali smo jednu haotičnu situaciju. Što se tiče opreme, nema je ni FUP dovoljno, ali moramo se boriti – dodao je Lukač, precizirajući da je paljenje zgrade Predsjedništva djelo terorizma i rušenje ustavnog poretka države te da Krivični zakon BiH ovakvu vrstu djela nikako drugačije ne opisuje već kao terorizam - naglasio je Lukač.

 

Inače, pred Sudom BiH svjedočili su i Nedeljko Škrba, Dragan Golijanin, policijski službenici SIPA-e, te Blažan Trgić, policijski službenik DKPT-a.

 

Trgić je potvrdio da je poslao depešu u SIPA-u u kojoj je tražena hitna pomoć, te da je od Škrbe dobio povratnu informaciju koju mu je usmeno saopćio da neće biti angažirana Specijalna jedinica SIPA-e. Golijanin je pak kazao da je kao šef kabineta Zubca kontaktirao s njim i da mu je Zubac pojasnio da nema zakonskog uporišta za angažiranjem Specijalne jedinice SIPA-e.

 

Nastavak suđenja Goranu Zubcu sudija Mirsad Strika zakazo je za naredni petak 7. novembra, kada će biti saslušano novih pet svjedoka.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI