Video / Svjetska javnost zgrožena snimkom

Dječaci na regrutaciji Islamske države: 'Obama idi dođavola, želimo glavu Bašara al-Asada'

Hronika 31.10.14, 08:52h

Dječaci na regrutaciji Islamske države: 'Obama idi dođavola, želimo glavu Bašara al-Asada'
Grupa mladih muslimana iz Sidneja je optužena za indoktrinaciju maloljetne djece, nakon što se pojavio video snimak regrutacije održane 2013. godine u Lakembi.

 


Snimak je objavila televizija "Seven Network", a na njemu se vide četiri dječaka starosti od šest do 13 godina kako mašu zastavama, uključujući i zastavu Islamske države i uzvikuju da "niko nije premlad da postane vojnik kalifata".

 
Dječaci pozivaju američkog predsjednika Baraka Obamu da "ide dođavola" i kažu da žele glavu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

 
Australska ministarka inostranih poslova, Džuli Bišop, komentarišući snimak je rekla da bi ta djeca trebala da se igraju na igralištu sa prijateljima, a ne da budu regrutovana od strane neodgovornih odraslih osoba prema ideologiji i propovijedanju mržnje prema zemlji u kojoj žive, prenosi news.com.au.

 
Optužena grupa muslimana vodi udruženje "Muslim Youth Project" koja je  navodno povezana sa "Hizb ut-Tahrir" grupom radikala koje je nedavno zbog ekstremizma prozvao i australski premijer Toni Abot.

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI