VIDEO/ UDOBNOST POSLANIČKE FOTELJE

U zastupničkoj klupi i do 16 godina: Ko su parlamentaraci sa najdužim stažem, a ko su novi?

Front 29.10.14, 16:31h

U zastupničkoj klupi i do 16  godina: Ko su parlamentaraci sa najdužim stažem, a ko su novi?
Sljedeće četiri godine u državnom parlamentu, od 42 sjedit će 21 novi zastupnik, dok je druga polovica javnosti dobro poznata. TV1 je istražila i ko je parlamentarac sa najdužim stažem, ko će u zastupničke klupe sjesti po četvrti put?


Pogledajte i koje su stranke ostvarile najveći rast, a koje su zabilježile najveći pad, te kakav je omjer žena i muškaraca u Parlamentu BiH.


SDA u državnom parlamentu ima deset mandata. Šest mandata pripada SNSD-u, a slijede SDS, koji će u parlamentu imati svojih pet zastupnika, baš kao i DF Željko Komšić. Četiri mandata imat će SBB Fahrudin Radončić i HDZ BiH. Tri zastupnika imat će SDP, a po jedan mandat imat će PDP, HDZ 1990, DNS, BPS Sefera Halilovića i A- SDA.


Veliki uspjeh ostvarila je SDA, koja je broj zastupnika sa 7, povećala na 10. Ali, najveći uspjeh ostvarila je stranka koja se ove godine prvi put pojavila na općim izborima, a to je DF. Prvi put će imati svoje zastupnike u parlamentu i to njih pet. SBB je zadržala isti broj zastupnika, tačnije četiri. Najveći pad doživjeli su SDP-ovci, koji su u prošlom sazivu imali osam, a sada su ostali na svega tri zastupnika. HDZ 1990 zadržao je jednog svog zastupnika.


U parlament ulaze BPS i A-SDA, sa po jednim zastupnikom, dok u parlamentu više nema HSP,-a, DNZ-a, NSRZB i SBiH.  Ovo je prvi saziv da Stranka za BiH nema svoje zastupnike u parlamentu.


Kada je riječ o strankama iz RS, SNSD je sa osam spao na šest mandata, dok će SDS, u naredne četiri godine, imati jednog zastupnika više. Po jedan mandat zadržali su DNS i PDP.

 

U parlamentu će svoje zastupnike sada imati dvanaest stranaka, dok ih je u prošlom sazivu bilo trinaest.Omjer žena i muškaraca u parlamentu je sličan. U prošlom mandatu bilo je devet žena, a 33 muškarca, a sada će parlament imati samo jednu zastupnicu više, dakle njih deset i 32 muškarca.


Parlamentarci sa najdužim stažem su Šefik Džaferović i Halid Genjac. Džaferović je zastupnik već dvanaest godina, a četiri godine proveo je kao delegat u Domu naroda, dakle ukupno je 16 godina u parlamentu, a bit će i naredne četiri. Njegov stranački kolega, Halid Genjac, proveo je osam godina kao zastupnik, a šest kao delegat u Domu naroda. Inače, kada je riječ o Klubu zastupnika SDA, većini ih je produžen mandat. U zastupničke klupe ponovno će sjesti, osim Džaferovića I Genjca, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Senad Šepić. Pridružit će im se novo lice u parlamentu Sefer Demirović, zatim, bivši ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović i Nermina Kapetanović.


Dugo je u parlamentu i Momčilo Novaković. On je, kao član SDS-a, proveo osam godina u zastupničkom, a dvije u Domu naroda. Naredne četiri sjedit će ponovo u zastupničkom domu, sada kao član PDP-a.


Dušanka Majkić u parlamentu je od 2002. godine, no ukupno ima osam godina staža, na što će dodati još četiri. Još je jedan SNSD-ovac proveo ukupno osam godina kao parlamentarac, a riječ je o Nikoli Špiriću. Od 2006. godine, dva mandata, proveo je u Vijeću ministara, da bi se sada ponovo vratio u parlament.


Potpuno novi zastupnici su bivši član Predsjedništva BiH u dva mandata, Željko Komšić, njegov savjetnik za medije Damir Bećirović, kao i njihove tri stranačke kolegice, od kojih je jedna Hanka Vajzović. I Zaim Backović, iz BPS-a, koji je bio u Skupštini KS, naredne četiri godine bit će državni zastupnik.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI