FOTO/ JOŠ UVIJEK SANIRAJU ŠTETE OD POPLAVA

Stanovnici Topčić Polja strahuju od zime: Nemamo ni javnu rasvjetu, a noću slušamo samo sablasni zvuk rijeke

Hronika 25.10.14, 09:39h

Stanovnici Topčić Polja strahuju od zime: Nemamo ni javnu rasvjetu, a noću slušamo samo sablasni zvuk rijeke
Ekipa Anadolu Agency (AA) tokom posjete Topčić Polju zatekla je vrijedne mještane kako i nakon nekoliko mjeseci od poplava rade na saniranju šteta. Međutim, neki se već sada bore sa vodom koja je nadošla usljed padavina koje su zahvatile BiH proteklih dana

Topčić Polje, u blizini Zenice, nakon majskih poplava i klizišta, i dan-danas nije u potpunosti obnovljeno. Ovih dana pao je i prvi snijeg. Na pragu duge bosanske zime, Topčić Polje je opet prepušteno ćudi prirode.

 

Mještani uz pomoć mašina očistili domove od pijeska i šljunka, kojim su bili zatrpani. No, na sve strane u selu i dalje su vidljivi tragovi velike nesreće koja je u maju pogodila Topčić Polje. Pojedine kuće su u potpunosti uništene, neke su ostavljene zatrpane u šljunku i blatu iz kojih vire samo krovovi, a nova cesta do sela je napravljena na naslagama šljunka i mulja, koje nije bilo moguće u potpunosti ukloniti. 

 

Ekipa Anadolu Agency (AA) tokom posjete Topčić Polju zatekla je vrijedne mještane kako i nakon nekoliko mjeseci uporno rade na saniranju šteta. Međutim, neki od njih se već sada bore sa vodom koja je nadošla usljed nedavnih padavina.

 

- Strah od zime i novih padavina -

 

Pred mještanima Topčić Polja je veoma neizvjesna zima. Većina će, kako su nam kazali, zimske dane provesti dežurajući zbog straha od novih poplava koje bi ih mogle zadesiti. 

 

Uzejra Kozlića, mještanina Topčić Polja, zatekli smo kako postavljanjem kamenja na obali obližnjeg potoka pokušava spriječiti vodu da uđe u kuću. Potok koji teče kraj njegove kuće zadaje mu probleme jer njegov vodostaj raste usljed bilo kakvih padavina.

 

"Prošli put smo žena i ja jedva uspjeli izaći iz kuće. Ispred i oko moje kuće je bilo četiri ili pet kamiona pijeska. Sve sam sam sa djecom očistio. Niko nam nije pomogao. Obećali su da će riješiti problem sa potokom, ali nakon toga niko se nije pojavio", kazao je Kozlić.

 

Dok priča, pokazuje rukom prema vodi koja mu teče kroz dvorište.

 

"Voda se, evo, opet pojavila. Kiše su opet počele i snijeg pada, morao sam postaviti kamenje da bih vodu preusmjerio na drugu stranu, da ne ide u kuću. Ako samo naleti malo veća količina vode, odnijet će sve ovo", kazao je Kozlić.

 

topcic-polje

 

Pojašnjava da se njegova porodica svaki put, kada su malo veće padavine, boji i zato odlazi na sigurnije mjesto.

"Prošli put, kad je padala malo jača kiša, moja supruga sa unučadima, sin i snaha su otišli. Ja sam ostao sam u kući, a kasnije nisam ni ja smio zaspat' nego sam otišao u džamiju", kazao je Kozlić.

 

Međutim, on, kao i većina stanovnika Topčić Polja i drugih sela nadomak Zenice, pogođenih poplavama i klizištima ove godine, nema drugog izbora.

 

"Strah nas je! Ovo je već treći put da imamo probleme sa poplavama. Voda je opet u dvorištu moje kuće", ispričao je Kozlić.

 

Safet Jusić kaže da je svakog mještanina Topčić Polja strah dočekati zimu u već razrušenom selu i oronulim kućama. 

 

- Noću, u mrklom mraku, čuje se samo rijeka -

 

"Kad krenu oborine, otapanja snijega... strah je svakog mještanina Topčić Polja ovdje dočekati zimu. Velike su pukotine, očekuju se klizišta. Rijeka tek sada nadolazi, a ako potraju padavine, ona će rasti iz dana u dan. Međutim, dežurat ćemo, moramo paziti", pojasnio je Jusić.

 

Topčić Polje je tokom noći u potpunom mraku, jer javna rasvjeta od majskih poplava nije proradila. Jusić kaže kako se navečer čuje samo "sablasni zvuk rijeke koja protiče kroz Topčić Polje".

 

"Moja kuća je prva na udaru. Sada pomažem puncu i šuri. Njihove kuće su totalno uništene. Moja kuća je čitava, ali je uništen potporni zid. Nemam gdje ni otići i kada bih htio", ispričao je Jusić.

 

Mještani Topčić Polja se nadaju da će im vlasti do zime barem popraviti rasvjetu, kako bi vidjeli kuda hodaju i kako bi mogli provjeriti koliki je nivo vode tokom noći. Kažu, međutim, da nisu sigurni da li bi opet bili sposobni preživjeti isto ono što su preživljavali u maju. 

 

"Tako je sa svim stanovnicima, svi su proživjeli neki strah, stres... Nikome nije jednostavno", kazao je Jusić.

 

topcic-polje-2

 

(Anadolija/dh)

BLIN
KOMENTARI