Vrhovno Tužilaštvo Slovenije otkriva

Akcija 'Gibraltar': Kome je od uhapšenih zaleđeno milion maraka u Sloveniji!?

Hronika 24.10.14, 19:02h

Akcija 'Gibraltar': Kome je od uhapšenih zaleđeno milion maraka u Sloveniji!?
Vrhovno Tužilaštvo Slovenije blokiralo je blizu milion KM u ovoj zemlji, a čiji su vlasnici državljani Bosne i Hercegovine, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz ovog tužilaštva.

 

 


Iako zbog istrage koja još traje iz Tužilaštva Slovenije nisu mogli otkrivati više detalja o ovom slučaju, jasno je da je vlasnik novca kojim je Slovenija za sada zabranila raspolaganje, neka od osoba ili više njih koje je SIPA uhapsila u akciji "Gibraltar".


Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Herecegovine, 22. oktobra SIPA je uhapsila više osoba iz BiH, koje se terete za organiziralni kriminala i utaju poreza. Riječ je o Stipi Prliću i Zoranu Bakuli, visokim zvaničnicima u kompaniji HT Eronet Mostar, Ejubu Kučuku, vlasniku marketinške kompanije MITA, Senadu Zaimoviću, vlasniku firme Fabrika, Lajli Torlak, direktorici televizije PINK BH...


No, zanimljivo je da je upravo na ovom predmetu, i to još prije dvije godine, počeo raditi i specijalni tužilac Vrhovnog tužilaštva Slovenije Harij Furlan, koji je još 2012. godine poečo razotkrivati teške malverzacije u vezi marketinškog kriminala u BiH, a koji je, prema dosadašnjim saznanjima, težak oko deset miliona KM.


Tužioca Furlana smo pitali na osnovu čega je on prije dvije godine pokrenuo istragu obzirom da je riječ o firmama i marketinškim agencijama koje su iz Bosne i Hercegovine, šta je pokazala njegova istraga, da li je u ovom slučaju oštećena i Slovenija, da li je istragu doveo do kraja te da li su ga kontaktirali tužitelji iz BiH prije nego je započelo akcija "Gibraltar"?


Iz Vrhovnog tužilaštva Slovenija odgovorili su kako ne mogu davati opširnije informacije jer je još uvijek u toku pretkrivični postupak, ali da mogu potvrditi da je u Sloveniji, putem međunarodne pravne pomoći, privremeno zamrznuta imovina koja je tek nešto manja od 500.000 eura, piše NAP.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI