VRLO ZANIMLJIVO

Pijete nekoliko šoljica kafe svakog dana? Evo kako to utiče na vas

Lifestyle 24.10.14, 12:44h

Pijete nekoliko šoljica kafe svakog dana? Evo kako to utiče na vas
Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetra i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih stanica, pokazalo je istraživanje znanstvenika američkog National Cancer Institutea čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Hepatology

Američki znanstvenici ustanovili su da konzumiranje više od jedne šalice kave dnevno sprečava povećanje vrijednosti jetrenih enzima, sprečavajući istodobno i mogućnost potencijalnog razvoja kancerogenih stanica.

 

Istraživanjem provedenim u razdoblju između 1999. i 2010. bile su obuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 tisuća kavopija, od kojih su dvije tisuće pile beskofeinsku kavu. Mjerene su vrijednosti četiriju jetrenih enzima čija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetra - aspartata aminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamil trasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

 

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tri ili više šalica kave dnevno bile za 25 posto manje podložne razvoju povećanih vrijednosti jetrenih enzima u odnosu na one koje nisu konzumenti kave. Zanimljivo je da su i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kavi imale nisku razinu spomenutih jetrenih enzima, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojak koji utječe na "zdravlje" jetra zapravo u kavi, a ne u kofeinu. Kemijski sastojak zaslužan za ovaj efekt još nije poznat zbog čega znanstvenici namjeravaju provesti daljnja istraživanja kako bi otkrili što stoji iza ovog interesantnog rezultata.

 

"U kavi je oko 1000 raznih sastojaka. Mogu reći da 'sumnjamo' na neke od njih, no zasad ne možemo s preciznošću kazati koji su", objasnio je voditelj studije Qian Xiao. Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kavu početi to činiti kako bi si zaštitili jetra, Xiao je odgovorio kako nije u poziciji bilo što preporučiti no da sa sigurnošću može reći kako kava tom organu ne šteti.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI