POGUBNI DETALJI ZATVARANJA POZNATE KOMPANIJE

Skandalozno: Kako je slovenački 'Tuš' oprao novac u BiH i pokrao više od stotinu bh. firmi?!

Biznis Klub 24.10.14, 12:52h

Skandalozno: Kako je slovenački 'Tuš' oprao novac u BiH i pokrao više od stotinu bh. firmi?!
Već sada je jasno da je odluka trgovačkog lanca iz Slovenije mnogo više od nužde izazvane 'prirodnom katastrofom', kako je svoj potez obrazložila ova kompanija. Bh. dobavljači u ove razloge jednostavno ne vjeruju, jer su sa 'Tušem' godinama otežano poslovali, a odluka o zatvaranju i način na koji je to urađeno - prelili su čašu

Slučaj iznenadnog zatvaranja poznate slovenačke kompanije 'Tuš', koja je u Bosni i Hercegovini poslovala od 2006. godine, prijeti da preraste u međunarodnu aferu, koja će svoj epilog doživjeti u maratonskom sudskom procesu.


Naime, već sada je jasno da je odluka trgovačkog lanca iz Slovenije mnogo više od nužde izazvane 'prirodnom katastrofom', kako je svoj potez obrazložila ova kompanija. Bh. dobavljači u ove razloge jednostavno ne vjeruju, jer su sa 'Tušem' godinama otežano poslovali, a odluka o zatvaranju i način na koji je to urađeno - prelili su čašu.

 

Ciljana prevara od početka


Krenimo redom...


Kako tvrde bh. dobavljači koji su od početka poslovali sa ovom kompanijom, osnivači iz Slovenije su u BiH došli 2006. godine i registrovali firmu Tuš d.o.o., sa osnivačkim kapitalom od 20.000.000 KM. Tri godine kasnije bh. firmama šalju cirkularno pismo u kome svoje dobavljače obavještavaju da zbog "internih poslovnih interesa" prelaze na novu firmu, tada osnovani 'Tuš Trade', na koji prebacuju cjelokupno poslovanje u BiH. No, nova firma registruje se sa 10 hiljada puta manjim početnim kapitalom - u iznosu od svega 2.000 KM.


- Od tada počinju i problemi, pojašnjava za DEPO Portal Nedim Kalamujić, vlasnik preduzeća Interkamp, koji je posredstvom advokata Senada Bilića podnio krivičnu prijavu protiv kompanije 'Tuš', tačnije protiv "organizirane kriminalne grupe sa Mirkom Tušem na čelu".    


- Te 2009. godine niko nije obraćao pažnju na to o čemu se zapravo radi... A odmah je počelo da se razvlači sa plaćanjem dobavljačima i gomilanjem dugova. Dobavljači su zbog toga počeli da kasne sa isporukom robe, a neki su je i potpuno obustavljali. Zbog svega toga, početkom ove godine, kompanija 'Tuš' je predložila da se uradi reprogramiranje dugovanja, dogovorili smo nove rokove plaćanja, ali se ni to nije poštovalo, da bi problemi eskalirali u maju, nakon katastrofalnih poplava, navodi naš sagovornik.


Međutim, Kalamujić tvrdi i da je pravdanje na račun posljedica nakon poplava "čista prevara", koja je samo vješto iskorištena za izvlačenja novca iz BiH i ostavljanje ogromnih dugova na ime bh. dobavljača.


Naime, prema informacijama do kojih je došao DEPO Portal, svojim načinom poslovanja i odlukom o zatvaranju svih trgovina u BiH, kompanija 'Tuš' direktno je oštetila više od 100 bh. firmi. Među njima su i ugledne privredne kompanije koje ovoj državi plaćaju velike poreske iznose i predstavljaju nezaobilazan faktor u punjenu državnog budžeta. Prema trenutno dopstupnim podacima, kompanija 'Tuš' bh. dobavljačima duguje preko 20 miliona KM, što znači da taj dug nikada neće moći da vrati jer je on deset hiljada puta veći od početnog kapitala firme.

 

Zašto je država dozvolila još jednu prevaru?


Kako je medijima pojasnio avokat Senad Bilić, krivična prijava protiv Mirka Tuša i Mirka Mlinara (Izvršnog direktora 'Tuša', op, red,), te još nekoliko lica i preduzeća koji su u njihovom vlasništvu, podnosi se zbog "sumnje da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala, prevare u privrednom poslovanju i poreske utaje".


- Predložit ću da im se sva imovina blokira, te da se protiv njih poduzmu zakonom predviđene mjere, kazao je Bilić, navodeći kako su Tuš i Mlinar sve smišljeno radili kako ranije u Srbiji, tako i u BiH.


No, da će ova tužba uroditi plodom, teško je povjerovati... Na Tužilaštvu BiH i policijskoj istrazi je da se utvrdi tačan broj oštećenih bh. firmi i tačan iznos novca koji im se duguje. Nakon toga slijedi odluka o podizanju tužbe.


Nedim Kalamujić nema dileme:


- Uvjeren sam da se ovdje radi o smišljenoj prevari, jer kada vratite film unazad i sagledate čitav proces od 2006. godine, vidite da je slovenačka kompanija ovdje došla s namjerom da opere novac, a onda da ga upotrijebi kako bi još više novca izvukla od ovog jada u BiH. I opet smo, mi glupi Bosanci, to dozvolili...  Prvo su nas pokrali preko Ljubljanske banke, pa preko privatizacijskih fondova, a onda i preko nesretne sarajevske zaobilaznice... Sad i preko 'Tuša'!, kategoričan je vlasnik firme Interkamp, koji je, zajedno sa grupom oštećenih dobavljača, riješen da istraje u ovoj borbi.

 

U prilog svojim tvrdnjama o "više nego očitoj prevari" on navodi i da kontakti koje im je proslijedila kompanija 'Tuš' nakon zatvaranja nisu uopšte u funkciji - na telefonske pozive niko se ne javlja, na mailove i sms poruke niko ne odgovara.


Kako DEPO Portal saznaje, razočarani takvim, krajnje neprofesionalnim odnosom slovenačke kompanije, predstavnici poznate hercegovačke firme uputili su se ovih dana u Sloveniju, na sastanak sa Vlasnikom Mirkom Tušem, međutim - vrata su im ostala zatvorena.


Nakon svega, u zraku opet ostaje pitanje: Zašto je država Bosna i Hercegovina dozvolila još jednu prevaru i da li će išta učiniti da spasi oštećene bh. kompanije?!    

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)  
           

BLIN
KOMENTARI