BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK RASPALIO DEBATU

Ashdown: BiH ide prema raspadu, politika međunarodne zajednice je propala

Front 24.10.14, 09:28h

Ashdown: BiH ide prema raspadu, politika međunarodne zajednice je propala
Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown ponovo je raspalio debatu u bosanskohercegovačkim, balkanskim, ali i evropskim i zapadnim krugovima. Njegov istup u Domu lordova u utorak, 21. oktobra, kasno navečer, bio je, kako sam kaže u intervjuu za 'Dnevni avaz', 'konačni poziv na buđenje'

- Čekao sam najprije rezultate izbora u BiH. Vidim da se nije mnogo promijenilo. I dalje imamo iste ratne face koje i danas vladaju situacijom. U postkonfliktnim zemljama ne možete graditi održivi mir dok političkom scenom vladaju oni koji su vodili rat. Međutim, pojavile su se naznake da postoji potencijal za promjene. Vidimo druge osobe u Predsjedništvu BiH, moć Milorada Dodika opala je vrlo ozbiljno i ako bh. političari iskoriste prednosti malih promjena koje su donijeli izbori te naprave velike promjene, to će biti veoma dobro - kaže Ashdown.

 

Naglašava da pritom ne zagovara neku koaliciju.

 

- Ne! Nikad nisam, pa neću ni sada. I nemojte očekivati i tražiti od mene da stvaram vlade i kažem vam ko bi bio dobar, a ko ne u vlasti. To je vaša stvar. Međunarodna zajednica spava već sedam godina kada je BiH u pitanju. Želim ih sada probuditi. Politika povlačenja utjecaja i političke volje koja je donesena u Briselu 2007. godine za mene je već tada bila pogrešna odluka. Sada se, nažalost, pokazalo da je u pitanju katastrofalna odluka. Svjedočimo da se BiH kreće ne prema jedinstvu, već raspadu, ne prema funkcionalnoj, već propaloj državi i međunarodna zajednica do sada je morala shvatiti da je njena politika u vašoj zemlji propala - rekao je Ashdown.

 

Naglašava da niko ne zagovara centralizaciju BiH, njenu unitarizaciju, brisanje entiteta...

 

- Ne! Entiteti trebaju postojati i postojat će. Ali, BiH mora biti funkcionalna država. To je u interesu svih koji u njoj žive. Dosadašnji trend je da se jačaju entiteti. Počelo je u RS, a sada sve snažnije to vidimo i u Federaciji. To je vrlo pogrešno i opasno. I međunarodna zajednica mora shvatiti da je u njenom najboljem interesu da BiH bude funkcionalna država. Ovakva kakva jeste, BiH u sebi nosi vrlo opasan potencijal unutrašnje destabilizacije, ali i destabilizacije cijelog regiona. A to ne možemo sebi priuštiti - naveo je.

 

Upitan koliko su jake ove naznake, mogućnosti promjena, ocijenio je da etnički monoliti nisu toliko jaki kao nekada.

 

- Postoji potencijal za promjene, ali i za održanje statusa koji sam već opisao - da tonete u močvari stagnacije - poručio je.

 

 Zagovara da se oni koji ne žele evropsku budućnost BiH suoče s kaznama.

 

- Zapad ne treba uopće komunicirati s takvim likovima. Samo, nemojte me pitati na koga mislim, ti su se sami već očitovali i svako ih zna ne samo u BiH! - naglasio je Ashdown.

 

Tokom govora u Domu lordova žestoko je kritizirao EU i, posebno, Catherine Ashrton.

 

- Ashton mi je vrlo draga prijateljica. Ona je uradila briljantan posao u Iranu i na mnogim drugim mjestima u svijetu. Ali, u BiH je njen učinak loš! I ako ne bude promjene evropske politike, neće biti dobro. Evropska unija u BiH ima više utjecaja i instrumenata nego bilo gdje u svijetu. Samo mora pokazati političku volju da radi na funkcionalnoj državi. I za vrijeme svog mandata u BiH koristio sam frazu - ako niste spremni ubiti zmaja, nećete spasiti zatočenu mladu. Ne trudite se da zmaja udobrovoljite, da ga hranite, da bi bio miran... nećete uspjeti. Nemate izbora, morate ubiti zmaja kako biste oslobodili mladu. A mlada je ovdje - funkcionalna država BiH - kaže Ashdown.

 

Komentirajući konstataciju da dok spavaju u evropskim prijestonicama, drugi su vrlo aktivni, ocijenio je da se  Rusija se ne poigrava Evropom samo na Balkanu.

 

- Putin igra šah. I RS je samo jedan od njegovih pijuna. Pogledajte uvjete pod kojima je ponudio zajam Republici Srpskoj. To je šuplja ponuda koja sve više košta. Rusija koristi svaku priliku da pažnju odvuče s onoga što radi u Ukrajini ili nastoji provesti u svakoj drugoj demokratskoj državi nastaloj raspadom SSSR-a. A Rusija i ne razmišlja ozbiljno o RS. Taj kredit koji su ponudili Dodiku samo je još jedan od pokazatelja - zaključio je Ashdown u intervjuu za "Dnevni avaz".

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI