SMAKNUO FUNKCIONERE

Dok je bio odsutan Kim Jong Un proveo je novu brutalnu čistku nepodobnih?

Hronika 23.10.14, 19:29h

Dok je bio odsutan Kim Jong Un proveo je novu brutalnu čistku nepodobnih?
Iako je posljednje izbivanje iz javnosti sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una potaklo priče o njegovim teškim zdravstvenim problemima, informacije iz susjedne Južne Koreje govore nešto sasvim drugačije

Prema pisanju JoongAng Dailyja, jedne od najprestižnijih dnevnih novina te države, Kim je zapravo to vrijeme iskoristio za nove obračune s protivnicima.

 

Tako je u novim velikim čistkama stradalo šest visoko rangiranih dužnosnika. Ovu tvrdnju potkrijepili su činjenicom da se tjednima nisu pojavili na važnim događajima.

 

- Imam informacije prema kojima je šestero dužnosnika ministarske razine smaknuto - rekao je za JoongAng Daily 'dobro informirani izvor'.

 

Među stradalima je ministar za telekomunikacije, Sim Chol-ho, kao i ugledni arhitekt Ma Won-chun koji nije bio prisutan kada je Kim nedavno obilazio gradilišta. Won-chun, koji je inače uvijek u blizini vođe tijekom tih manifestacija, nije se pojavio u javnosti 66 dana.


Zapovjednik sjevernokorejskih zračnih snaga, general Ri Pyong-chol, također nije viđen u javnosti do kraja rujna. Prema pisanju Joong Anga, on je bio zvijezda u usponu u vojsci te ga se smatralo utjecajnom osobom unutar režima. Sumnja da je i on nastradao u čistkama pojavila se jer nije bio nazočan kada je Kim Jong-un davao upute višim dužnosnicima zračnih snaga 19. listopada.

 

Član Međunarodnog olimpijskog odbora, Chang Ung (76), još je jedan od dužnosnika koje se smatra smaknutim. Njegovo ime, naime, nije spomenuto kada se Kim susreo sa sportašima koji su sudjelovali na Azijskim igrama.

 

Isto tako, Ri Yong-gil, načelnik Glavnog stožera sjevernokorejske vojske, nije se pojavio s osvajačima zlatnih medalja što je događaj na kojima se redovito pojavljuju vojni dužnosnici s obzirom da su većina sportaša vojnici.

 

Stručnjak za Koreju sa Sveučilišta u Leedsu, Aidan Foster-Carter, rekao je za Independent da su novine koje su ovo objavile jedne od najrespektabilnijih u Južnoj Koreji što ovom izvještaju daje dodatni kredibilitet. Unatoč tome on nije htio ići toliko daleko.

 

- Dva mjeseca odsutnosti nije toliko dugo. Prisjetite se nedavnog slučaja s Kim Jong-unom. Sjevernokorejski dužnosnici često znaju biti odsutni iz javnosti - rekao je Carter.

 

Međutim, i njemu je neobično dugotrajno odsustvo arhitekta Ma Won-chun, s obzirom da se nije pojavio već 66 dana.

 

- Drugačije je kada je riječ o zapovjedniku zračnih snaga jer je on promaknut prije manje od mjesec dana. Sumnjam da je smaknut - dodao je Carter.

 

Podsjetimo, Kim je prije godinu dana poveo prvu čistku. Tada je stradao njegov ujak Jang Song-thaek, ali i druge važne figure u Pjongjangu.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI