Odgovorili na reagiranje

Dnevni avaz: Zašto Udruženje tužilaca brani nesposobnog kolegu

Hronika 23.10.14, 17:40h

Dnevni avaz: Zašto Udruženje tužilaca brani nesposobnog kolegu
- Povodom reagiranja Miroslava D. Markovića u ime Udruženja tužilaca BiH, u kojem se, između ostalog, tvrdi da novinari 'Dnevnog avaza' vode neutemeljenu kampanju protiv tužioca Dubravka Čampare i njegove obitelji, redakcija 'Dnevnog avaza' izdala je saopćenje za javnost.

U saopćenju se navodi da "nisu novinari 'Dnevnog avaza' izmislili da su presude u slučaju terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu (slučaj „Jašarević“), ili u slučaju terorističkog akta na Policijsku upravu u Bugojnu (slučaj „Čaušević“) oborene zbog nesposobnosti, odnosno proceduralnih propusta tužioca Čampare".

 

- Novinari „Dnevnog avaza“ dovoljno su obrazovani i dovoljno legalisti te toliko poznaju pravni sistem ove i drugih zemalja da znaju da su tužioci i advokati ravnopravne strane pred sudijom te je profesionalna obaveza novinara da objektivno prenose stavove obje strane na suđenjima - navodi se u saopćenju.

 

Dodaje se da "Avaz", također, nije izmislio da postoje krivične prijave za zloupotrebu položaja ili ovlasti i krivotvorenja dokumenata protiv majke tužioca Čampare, te da te prijave nisu pisali novinari "Dnevnog avaza", već uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo.

 

- Zanimljivo je da se Udruženje tužilaca BiH nije bavilo utjecajem politike na tužioca Čamparu. A taj politički utjecaj je nešto čime su se bavili novinari "Dnevnog avaza" u interesu bh. javnosti - dodaje se u saopćenju.

 

Navodi se da će redakcija "Dnevnog avaza" pismo Miroslava D. Markovića uputiti svim međunarodnim institucijama za zaštitu slobode medija, kao i Uredu disciplinskog tužioca i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, smatrajući da su "u pitanju nedopustive prijetnje jednom mediju".

 

Ističe se da Redakcija "Avaza" snažno podržava neovisno pravosuđe i ohrabruje nositelje pravosudnih funkcija da rade svoj posao u najboljem ambijentu društvene podrške.

 

- Ali novinari, također, imaju pravo objelodanjivati sve zloupotrebe ili nesposobnosti - naglašavamo - pojedinaca koji djeluju po nalogu pojedinih stranačkih centara, svjesno pokušavaju montirati političke procese i na taj način nanijeti ogromnu štetu časnom i izuzetno važnom poslu koje radi Tužilaštvo BiH i tužioci na svim drugim nivoima - navodi se u saopćenju "Dnevnog avaza".

 

(FENA/dh)

 

BLIN
KOMENTARI