Kad se zabrinuti, a kad ne?

Ako osjećate ovakve bolove u dojkama, požurite ljekaru

ŽENA iN 23.10.14, 12:07h

Ako osjećate ovakve bolove u dojkama, požurite ljekaru
Svaka žena u nekom trenutku osjeti bolove u grudima i to u tolikoj mjeri da bi zabranila svojem partneru da ih pogleda, a kamoli dodirne. Da, to je neugodan osjećaj, no u većini slučajeva nema apsolutno nikakvih razloga za brigu. Evo kad vas i zbog čega 'one' mogu boljeti...

 

Za vrijeme PMS-a

 

To je razdoblje kad većina žena iskusi bol u grudima, jer dolazi do promjene hormona. Oticanjem i pretjeranom osjetljivošću grudi tijelo odgovara na promjenu estrogena, i to najčešće jedan dan prije i na dan početka menstruacije, objašnjava ginekologinja Taraneh Shirazian iz New Yorka. Ova vrsta bolova u dojkama naziva se ciklusnom boli, budući da je povezana s menstrualnim ciklusom. Dobra vijest je da ova bol nestaje s prestanom menstruacije, a pomoći vam mogu kontracepcijske pilule, budući da one sprječavaju ovulaciju, pa samim tim i održavaju jednaku ravnotežu estrogena.

 

Kad više vježbate

 

Možda ste napravili impresivan broj sklekova ili ste se ozbiljno bacili na dizanje utega, i to je za svaku pohvalu, no nemojte se čudite ako uz muskulfiber osjetite i bolove u prsima. Naime, iako vam se može činiti da vas bole grudi, bol u stvari dolazi od mišića koji se nalaze ispod njih. Umanjite bol tako što ćete stavljati tople obloge i uzimati analgetike.

 

Kad istegnete nešto

 

Nije nužno da 'visite' u teretani da bi istegli neki mišić. Dovoljno je da ste pri usisavanju nezgodno povukli trosjed ili ormarić i evo opet problema s prsnim mišićima, koje možete ublažiti na gorespomenuti način.

 

Neodgovarajući grudnjak

 

Krivi odabir donjeg rublja može ostaviti prilično ozbiljne posljedice na vašim grudima. Ako vam je grudnjak preuzak ili su košarice premale, mogu vas još dodatno zatezati žice ispod košarica. To će, dakako, prouzročiti prilične bolove, kaže Shirazian. A ako pak nosite grudnjak koji vam ne pruža dobru potporu, 'razbacivanje' grudi na sve strane također može uzrokovati preosjetljivost grudi.

 

Vaš grudnjak za vježbanje nije dovoljno čvrst

 

Ako tokom vježbanja vaš sportski grudnjak ne pruža dovoljnu potporu, pogotovo većim dojkama, očekujte bolove. U stvari, jedno novije istraživanje pokazalo je da se svaka treća žena koja je trčala maraton žalila poslije na bolne grudi. Kako biste ovo spriječili, odaberite savršen sportski grudnjak, koji će stajati na mjestu i dok skakućete po garderobi prodavaonice.

 

Imate grudi pune kvržica

 

Ako ste žena koja oduvijek ima grudi pune kvržica (što je tehnički poznato kao fibrocistično tkivo dojke), onda ste vjerovatno itekako dobro upoznati s tim kako je osjetljivost grudi povezana s menstrualnim ciklusom. I ne brinite, imate ciste napunjene tekućinom, a ne rak, no svejedno redovito idite na kontrolu, jer vjerovatno teže možete obavljati samopregled.

 

Pijete previše kafa s mlijekom

 

Iako kafa i čaj nisu direktno odgovorni za bolove u grudima, neka istraživanja pokazala su da smanjivanje unosa kofeina može pomoći i u smanjivanju bolova, pogotovo kod žena koje imaju fibrocistična tkiva dojki.

 

Sve u svemu, ne trebate se zabrinuti ako vas povremeno bole grudi i ako to traje svega nekoliko dana, no ako uočite ikakve promjene ili se odjednom pojača bol, svakako posjetite liječnika.

 

(magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI