Pod motom 'Uči, radi, zabavi se'

Uspješno realizovan 3. SOS Dizajn Festival

Kultura 20.10.14, 10:53h

Uspješno realizovan 3. SOS Dizajn Festival
Finalnim prezentacijama, nakon višednevnih edukativnih radionica, u nedjelju je završen 3. SOS Dizajn Festival.

 



Tokom  pet dana, pod motom “Uči, radi, zabavi se“, više od stotinu studenata iz cijelog regiona učilo je od eminentih stručnjaka  iz svijeta dizajna koji su samo za ovu priliku došli iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.



Pored predavanja i radionica, studenti su imali priliku da pokažu svoju kreativnost na dvije PechaKucha večeri, a otvorene su i četiri izložbe,saopćio je organizator.



Naglašavajući činjenicu da je na ovogodišnji festival došlo najviše studenata iz regiona do sada, suosnivačica festivala Sanja Planinić, istakla je da je tako cilj ovogodišnjeg festivala postignut.



- Ove godine smo odlučili da se posvetimo umrežavanju sa našim kolegama iz regiona te sa fakultetima i dizajn festivalima. U tome smo i uspjeli i sigurni smo da će festival iz godine u godinu rasti - istakla je Planinić te dodala da su kontakti razmijenjeni sa studentima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.



U okviru radionica studenti su sa Ianom Andersonom učili o kreativnim mogućnostima koje proizlaze iz nemogućeg briefa klijenta, dok je o kompletnom procesu kako vizualne izazove pretvoriti u ideje, ideje u skice i skice u završne crteže govorio Viktor Koen. Učesnici su sa Borutom Vildom govorili o načinima generisanja autorskih prava dok je o dizajn menadžmentu i mjestima potencijalne saradnje između kompanija i dizajnera govorio Miha Klinar.



Jean-Emmanuel "Valnoir" Simoulin je sa učesnicima i učesnicama svoje radionice fokus rada imao na ispitivanju veza između umjetnosti, ideologije i historije grada/države iz kojih dolaze te kreiranje snažnih narativnih slika. Pored spomenutih radionica posebnu pažnju studenata privukle su i izložbe koje su svakodnevno otvarane. “Crtanje je mišljenje“ Miltona Glasera otvorila je festiva,l dok su učesnici drugog festivalskog dana imali priliku pogledati izložbu “PDP Konferencija“.



Izložba “Plakatiranje“ istaknula je kolekciju autorskih plakata, dok su kreativni radovi interdispciplinarne agencije Gigodesign predstavljeni u Galeriji Roman Petrović na izložbi “Gigodesigned“.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI