Nakon incidenta na fudbalskoj utakmici

Posjeta albanskog premijera Beogradu odgođena za 10. novembar

Front 20.10.14, 09:05h

Posjeta albanskog premijera Beogradu odgođena za 10. novembar
Posjeta albanskog premijera Edija Rame Srbiji, zakazana za 22. oktobar, odgođena je za 10. novembar, priopćeno je u nedjelju u Beogradu, nakon ovoesdmičnog incidenta sa zastavom velike Albanije u Beogradu koji je zaoštrio odnose između dviju zemalja.



Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i Rama nisu se u nedjelju uspjeli u telefonskom razgovoru usuglasiti o incidentu zbog kojeg je u utorak prekinuta utakmica nogometnih reprezentacija Srbije i Albanije, ali su ocijenili da su incidenti na tom meču za Euro 2016. "po svojoj biti bili veoma nesretni".



"I dalje postoje jasna nesuglasja o tome kako je do incidenta došlo, ali, ne smijemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da  radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su Vučić i Rama.



"Vrijeme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije", zaključila su dvojica premijera u zajedničkom priopćenju.



Premijeri Srbije i Albanije naglasili su da je "neophodno nastaviti  dijalog i proces započet u Berlinu 28. augusta", na konferenciji o  zapadnom Balkanu ocijenivši da će dijalog "omogućiti poboljšanje  odnosa dviju zemalje, regije ali i cijele Europe".



Vučić i Rama zajednički su odlučili da se susretnu 10. novembra u Beogradu.



Telefonskom razgovoru dvojice premijera prethodila je njihova razmjena poruka na društvenoj mreži Twitter te izjave inostranim i domaćim medijima.



Najavljujući spremnost da, unatoč incidentu, posjeti Beograd, Rama je za CNN rekao da vlastima u Beogradu prepušta odluku da li će ga pozvati, a srbijanski premijer najavio je u petak da će do kraja vikenda odlučiti o posjetu svog albanskog kolege, koji je ranije najavljen za 22. oktobar kao povijesni.



Ramina poruka na Twitteru je da će "Srbija biti normalna država samo ako stvarna Srbija shvati da je velika Albanija njena noćna mora, a ne naš projekt".



Vučić je u svom odgovoru Rami proširio temu i na međunarodnu razinu: "Ljudi koji kažu da je velika Albanija naša noćna mora su potpuno u pravu. Ali, to nije samo naša mora, već noćna mora Europe, noćna mora čitavog čovječanstva, a mi ćemo učinite sve što možemo da je spriječimo", te dodao kako se nada "da će normalni Albanci razumjeti ovu poruku".



Odnosi Beograda i Tirane zaoštreni su zbog incidenta u utorak kad je u Beogradu tokom kvalifikacijske utakmice Srbija-Albanija za Euro 2016. na stadion iznad terena doletjele letjelica na daljinsko upravljanje, noseći zastavu s mapom tzv. velike Albanije i likovima dvojice albanskih vođa iz prošlog stoljeća. Nakon što je jedan srpski nogometaš strgnuo zastavu s užeta, napalo ga je nekoliko albanskih nogometaša, u teren su počeli utrčavati i navijači, nastala je opća tučnjave i utakmica je prekinuta, a nogometaši Albanije nisu se više htjeli vratiti na teren.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI