Istraga protiv Dušana Gavrana u završnoj fazi

Direktora BHMAC-a optužuju za ucjene, reketiranja i sistemsko uništavanje firmi

Hronika 20.10.14, 08:28h

Direktora BHMAC-a optužuju za ucjene, reketiranja i sistemsko uništavanje firmi
Istraga protiv Dušana Gavrana, suspendovanog direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC-a), u završnoj je fazi, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH, po čijem je nalogu osumnjičeni Gavran prije skoro šest mjeseci bio uhapšen, a mjesec poslije i pušten uz mjere zabrane.

 

 


- Da li će istraga protiv njega rezultirati podizanjem optužnice ili će biti obustavljena, znat će se do kraja ove godine, ističu u državnom Tužilaštvu.


Kako nezvanično saznaje Oslobođenje, postupajući tužilac je već počeo da piše optužnicu protiv Gavrana. Advokat osumnjičenog Mustafa Karović kaže da za sada nema nikakvih informacija, te da čeka odluku Tužilaštva.


Gavran je uhapšen u aprilu ove godine, a pod istragom je zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenja službene isprave, odnosno da se potpisao na bjanko-akreditaciji, te je umjesto potpisa tri člana Komisije stavio svoj potpis. Na teret mu se stavlja da je ostvario nezakonitu imovinsku korist. Još prije dvije godine predstavnici osam deminerskih kompanija u BiH odlučili su otvoreno progovoriti o, kako su tada navodili, "kriminalu direktora (BHMAC), ucjenama, reketiranju i sistemskom uništavanju firmi čiji vlasnici ne pristaju na njegove metode poslovanja".


Gavran je za direktora BHMAC-a izabran prije nekoliko godina, tada kao kadar PDP-a. Prema ranijem pisanju pojedinih medija, nekadašnjeg oficira JNA i pukovnika Vojske Republike Srpske Dušana Gavrana je na direktorsku poziciju instalirao Radomir Kojić, ranije vlasnik deminerske kompanije Unipak sa Pala, koja je godinama imala monopol nad najvećim i najunosnijim poslovima. Kako tada postojeća zakonska rješenja nisu precizirala način na koji se bira direktor BHMAC-a, niti su ograničila njegov mandat, Gavran je na ovoj poziciji bio sve do hapšenja.


U pritvoru je proveo mjesec, nakon čega je uz mjere zabrane pušten na slobodu. Mjere zabrane Sud BiH ukinuo mu je 16. oktobra ove godine. Suspendovan je nedavno odlukom Vijeća ministara BiH.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI