VIDEO/ Nevjerovatna ispovijest

Američki neurohirug tvrdi da je posjetio raj

Zabava 18.10.14, 19:56h

Američki neurohirug tvrdi da je posjetio raj
Iako sam se vratio svojem životu, više nisam ista osoba. Cijelo iskustvo me u potpunosti promijenilo, kaže Alexander

"Posvojen sam i cijelo svoje odrastanje nisam znao ništa o svojim biološkim roditeljima i porodici. Mnogo godina poslije, krenuo sam u potragu za njima i tada sam otkrio da imam biološku sestru Betsy. No, otkriće je došlo jako kasno, jer je ona već preminula. Ipak, imao sam je prilike upoznati, onda kad sam posjetio raj", započeo je svoju priču neurohirurg Eben Alexander.

 

Eben je krenuo stopama oca koji ga je usvojio i koji je također bio neurokirurg te je završio studij na Harvardu.

 

Kako kaže, iako je odgojen u kršćanskoj porodici, uvijek je bio skeptičan prema pričama svojih pacijenta, u kojima su oni opisivali svoja duhovna iskustva. "Moje zvanje i sve ono što sam dotad naučio o funkcioniranju ljudskog mozga, uvjerilo me da ne postoje vantjelesna iskustva, susreti s anđelima i slične halucinacije, koje su neki ljudi navodno doživljavali onda kada je njihov mozak doživio određenu vrstu traume", objašnjava Alexander, prenosi Daily Mail.

 

"Prije šest godina sam dobio priliku da se osobno uvjerim kako sam bio u krivu. Jedno jutro sam se probudio s jakom glavoboljom, a nakon samo nekoliko sati, upao sam u komu te je pritom moj neokorteks, dio mozga koji je sjedište svih naših misli, prestao funkcionirati", kazao je Alexander.

 

Doktori u bolnici Lynchburg General Hospital su ustanovili da je Alexander obolio od rijetkog oblika meningitisa te mu nisu davali velike šanse za preživljavanje. U dubokoj komi i vegetativnom stanju, njegov mozak nije pokazivao znakove aktivnosti.

 

"No, 'moje unutarnje ja' je još postojalo, protivno svim zakonima znanosti", dodao je.

 

Sedam dana je proveo u dubokoj komi, u kojoj je, kako kaže, "doživio putovanje izvan fizičkog svijeta i nešto što je dotad smatrao nemogućim".

 

"Imao sam prilike vidjeti sva ona prelijepa i spokojna mjesta, koja su mnogi opisivali posljednjih nekoliko tisuća godina. Iako nisam prva osoba, koja je doživjela ovo iskustvo, moj slučaj je poseban po tome što sam posjetio dimenziju raja, unatoč tome što su doktori zabilježili da moj mozak nije pokazivao znakove svijesti ili bilo kakve aktivnosti tokom kome", kazao je.

 

"Postoje medicinski zapisi o stanju mog mozga, u vremenu dok sam bio u komi. No, za moje vantjelesno iskustvo, neuroznanost nema objašnjenje, jer moje putovanje nije nešto što se događalo u mojoj glavi", objasnio je Alexander.

 

Potom je opisao neke detalje nekih mjesta koje je posjetio. Čuo je predivnu muziku, vidio ružičaste oblake i ponovno doživio najljepše emocije i uspomene svoga života. Vidio je stabla, ljude, životinje, vodu, cvijeće i slapove te je sve bilo mnogo realističnije nego na Zemlji. Sve što je osjetio, bilo je mnogo intenzivnije.

 

"U raju ništa nije izdvojeno od većine, ne postoje drugi i nepoznati. Sve je spojeno u savršeni sistem", dodao je.

 

Tokom svog putovanja je imao vodiča, prelijepu mladu ženu, koja ga je pratila tokom cijelog tog iskustva.

 

"Odmah mi je dala do znanja da sam bezuvjetno voljen i da se ne trebam bojati", kazao je i pritom otkrio da je nakon četiri mjeseca, nakon što se probudio iz kome te oporavio i povratio sva svoja sjećanja, otkrio da je to bila njegova sestra Betsy.

 

Naime, njenu fotografiju je dobio putem e-maila, od kontakta kod kojeg se prethodno raspitivao o svojoj biološkoj porodici.

 

"Fotografija je bila posljednji dokaz i potvrda realnosti moga iskustva. Iako sam se vratio svojem životu, više nisam ista osoba. Cijelo iskustvo me u potpunosti promijenilo", zaključio je Alexander.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI