Ugledni list o bh. tradiciji

Bosanski set za kafu među 12 najvećih dragocjenosti Evrope prema izboru 'The New York Timesa'

Kultura 18.10.14, 17:56h

Bosanski set za kafu među 12 najvećih dragocjenosti Evrope prema izboru 'The New York Timesa'
Napominje se kako stanovnici Bosne i Hercegovine obično dugo vremena odvoje za ispijanje kafe pritom uživajući u razgovoru sa komšijama i prijateljima


Ugledni američki list “The New York Times” objavio je opsežnu priču o 12 najvećih dragocjenosti, odnosno blaga Evrope među kojima je svoje mjesto zauzeo i set za kafu iz Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

“Da bi poznavali Sarajevo, morate prvo shvatiti važnost kafe. Pripremanje tradicionalne kafe, koje je svoje mjesto pronašlo u zemlji nakon što je Otomansko carstvo 1463. godine zauzelo Bosnu, je cijeli jedan proces. Osim toga, na Baščaršiji postoje brojne radnje gdje se prave tradicionalni setovi za kafu koji su neizostavni”, navodi se u tekstu američkog lista.

 

Napominje se također, kako stanovnici Bosne i Hercegovine obično dugo vremena odvoje za ispijanje kafe pritom uživajući u razgovoru sa komšijama i prijateljima.

 

Dodaje se kako Bosanci i Hercegovci smatraju da je “za kafu potrebno odvojiti najmanje pola sata da bi se sjelo i uživalo”.

 

Osim seta za kafu, među 12 najvećih blaga Evrope još su se našli “Street Art” u Berlinu, čokolada u Briselu, paprika u Budimpešti, dizajn u Kopenhagenu, svila u Firenci, mirisi u Istanbulu, pločice u Lisabonu, šeširi u Londonu, gitare u Madridu, kišobrani u Parizu i igračke u Pragu.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI