Odlični filmovi koje ne smijete propustiti

Evo šta naredne filmske sedmice možete gledati na Cinema TV

Mediji 17.10.14, 12:42h

Evo šta naredne filmske sedmice možete gledati na Cinema TV
Pogledajte šta vas očekuje naredne filmske sedmice na Cinema TV:

 

 

THE GOOD GERMAN/Dobri Nijemac, u subotu, 18.10. u 20 sati


Američki ratni novinar Jake Geismer upravo je stigao kako bi izvještavao s mirovne konferencije u Potsdamu gdje će se sastati saveznički vođe i odlučiti o sudbini poražene Njemačke i novooslobođene Europe te usput međusobno razdijeliti sve vrijedno što je ostalo. Ovo nije Jakeov prvi posjet Berlinu. Već je ovdje vodio informativni biro i zaljubio se. No ta mu se vremena učine dalekima dok promatra golemo uništenje vozeći se od aerodroma do svog hotela u američkoj zoni.


Jakeov vozač, desetnik Tully zrači  šarmom malog američkog grada i ostavlja dojam iskrenog, dobroćudnog momka sa Srednjeg zapada.  No zapravo je korumpiran do srži, trguje svime i svima te sjedi na dvama stolcima. No to nije neobično. Svi u Berlinu sada imaju tajnu. Svi manipuliraju da dobiju ono što žele: novac, moć, preživljavanje ili jednostavno izlaz. 


Tullyjevi poslovi na crnom tržištu ne zanimaju Jakea. Njega zanima Tullyjeva djevojka. Ona je Lena Brandt (Cate Blanchett), Jakeova stara ljubav, no čini se da nije više ona Lena koju je poznavao. Rat, težak život u razrušenom gradu i teret vlastitih tajni nepovratno su je promijenili.


Snimljen prema romanu Josepha Kanona i pod redateljskom palicom Stevena Soderbergha, film Dobri Nijemac je misterij, ljubavna priča i triler u tradiciji klasičnog film noira, prikazujući intimne ljudske drame u ozračju turbulentnosti velikih političkih intriga. Ne samo da je radnja smještena u 1945. godinu nego su korištene i snimateljske tehnike tog razdoblja te Dobri Nijemac predstavlja spoj moderne senzibilnosti i prepoznatljive atmosfere i stila filmova koji su budili maštu poslijeratne publike. Cate Blanchett proučavala je Marlene Dietrich i Ingrid Bergman kako bi igrala njemački lik. Međutim Ingrid Bergman bila je Šveđanka.

 


THE DEAD POOL/Kolo smrti, u nedelju, 19.10. u 23:40 sati

 

dead-pool


Poznati filmski redatelj Peter Swan (Liam Neeson) sa svojom ekipom igra neobičnu i prilično morbidnu igru "Kolo smrti", u kojoj svaki sudionik bira 10 slavnih osoba za koje misli da bi mogle umrijeti prije kraja igre, a pobjednik je, naravno, onaj s najviše mrtvih na svom popisu. Međutim, ljudi sa Swanove liste počinju umirati u nerazjašnjivim okolnostima, a kada mu dodjele slučaj, Harry Callahan saznaje kako je i on na redateljevoj listi! Opasnosti na koje Harry vrlo brzo počinje nailaziti prečeste su, čak i za policajce...


"Kolo smrti" je peti i, barem dok se ne snimi najavljeni šesti dio, zasad posljednji nastavak iznimno uspješnog filmskog serijala o kontroverznom detektivu Harryju Callahanu, koji prije svega priznaje zakon jačega te nema nimalo suosjećanja za kriminalce koje goni.


Sukladno duhu vremena, film je ovo koji je nešto lepršaviji od svojih prethodnika iz sedamdesetih, a osim uzbudljive policijske akcije, nudi nam i promišljanje često bezumne opsesije društvenom elitom. Posebno je zanimljivo u filmu vidjeti buduće zvijezde Liama Neesona kao ekscentričnog redatelja te Jima Carreyja u ulozi zlosretne rock zvijezde.

 


KOLJA/Kolja, u utorak, 21.10. u 23:50 sati

 

kolja


Politički nepodobni filharmoničar, čelist, jedva spaja kraj s krajem svirajući po svadbama i pogrebima. Posao zahtijeva osiguran vlastiti prijevoz, no degradirani glazbenik za to nema novca pa stoga, premda nevoljko, pristaje biti plaćeni mladoženja u braku koji će mladoj Ruskinji, samohranoj majci mladog Kolje, poslužiti kao vrata za odlazak na Zapad. Stjecajem okolnosti, nakon majčinog odlaska i bakinog infarkta, četverogodišnji Kolja pada na skrb starom neženji, protivniku svih obveza i, jasno, rusomrscu.


Uz mnogobrojne međunarodne i domaće filmske nagrade i nominacije valja istaknuti da je dobio Oscara 1997. kao najbolji film s neengleskog govornog područja te Zlatni globus za tu kategoriju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI