Foto / U čast 70. godišnjice oslobođenja grada

Ni kiša im nije smetala: Pogledajte kako je izgledala prva vojna parada nakon 1985. u Beogradu

Hronika 16.10.14, 18:19h

Ni kiša im nije smetala: Pogledajte kako je izgledala prva vojna parada nakon 1985. u Beogradu
U Beogradu je održana vojna parada koju su u povodu 70. godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu organizirali srbijansko Ministarstvo obrane i Vojska Srbije (VS), a svečanom mimohodu oko 4.500 pripadnika svih rodova VS nazočio je i ruski predsjednik Vladimir Putin i visoko rusko izaslanstvo, partizanski veterani, te vojno diplomatski zbor, uz izuzetak veleposlanika i predstavnika SAD-a.

 



Vojnoj paradi, koja se u Beogradu prvi put organizira nakon 1985.,  zapovjednik je bio načelnik Glavnog stožera VS general Ljubiša Diković, a započela je počasnim topničkim plotunima.



Prikazano je više od 300 različitih pokretnih oružanih sustava i  vojne opreme sva tri roda VS, a u završnici su nastupili ruski  zrakoplovi MIG-29.



Dio vojne parade bile su i ratne zastave postrojbi koje su  sudjelovale u oslobođenju Beograda u Drugom svjetskom ratu, zastave iz Prvog svjetskog rata te aktualne zastave postrojbi Vojske Srbije.



Prigodnim govorima prije početka parade sudionicima su se obratili predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Rusije Vladimir Putin.

(FENA/dg; Foto: Anadolija)

BLIN
KOMENTARI