Četiri godine Dnevnika TV1

Postavljeni novi standardi informativnog programa u našoj zemlji

Mediji 02.10.14, 17:54h

Postavljeni novi standardi informativnog programa u našoj zemlji
Centralna informativna emisija TV1 - Dnevnik TV1 u subotu, 4. oktobra, bilježi četvrtu godinu emitiranja. U proteklom periodu najprepoznatljiviji projekt ove tv kuće gledateljima je osigurao, prije svega, tačne i provjerene informacije iz domaće i inostrane društveno-političke scene.

 

 

 

„Nakon četiri godine etablirali smo se kao respektabilan, jedan od najutjecajnijih i najgledanijih Dnevnika u državi. Od početka Dnevnik TV1 se nametnuo kao jedna istinska novina na medijskom prostoru u BiH. Nekreativnost drugih svakako nam je išla na ruku, a ekipa, sastavljena od brojnih iskusnih novinara, zvijezda, koji su svojim prelaskom sa drugih televizija odmah pozicionirali TV1 među najuticajnije televizije i pomogli u podizanju mnogih mladih novinara, zaslužna je i za pravljenje moderne, brze, efikasne i svaki dan sve gledanije centralne informativne emisiju.

 

Mnogo puta smo dokazali da smo prvi na licu mjesta, spremni za maksimalan angažman, neopredjeljenosti i objektivnost. Pojavljivanje TV1 na tržištu uzdrmalo je uspavane televizije. Bez problema dnevno emitujemo  značajan broj sati informativnog programa, imamo najviše živih javljanja, tehnički kontinuirano uvodimo novitete koje nam omogućavaju savremeniji pristup u radu. Svakodnevno radimo na obuci novih kadrova, pripremamo ih za teren, za rad u studiju. Uređivanje Dnevnika TV1 isključivo je podređeno potrebama gledatelja. S pravom možemo reći da su pojavom Dnevnika TV1 na medijskoj sceni postavljeni novi standardi informativnog programa u našoj zemlji“, osvrt je glavnog urednika IP-a TV1, Sedina Ćenana. 

 

Tim koji kreira Dnevnik TV1 ponosan je na brojne ekskluzivne informacije objavljenje u svojim informativnim minutama. „Prvo obraćanje bh. javnosti oslobođeni Ilija Jurišić zabilježio je na TV1 pet minuta nakon izlaska iz beogradskog zatvora. Prvi smo objavili i prvi dobili potvrdu o hapšenju Jovana Divjaka, a kasnije smo i njega dočekali na izlasku iz bečkog zatvora, a potom zajedno s njim doputovali u Sarajevo. Prvi smo objavili i sramotni spisak najvećih primanja u Federaciji BiH“, između ostalog ističe Ćenan. 


 
Učestala reporterska javljanja sa lica mjesta jedna su od prepoznatljivosti Dnevnika TV1. Iskusni i predani novinari uživo izvještavali su sa područja ugroženih požarima u ljeto 2012. i 2013. godine, ali i onih zatrpanih nevjerovatnim snijegom u februaru 2012. godine. Ovogodišnje katastrofalne poplave, demonstracije za JMBG i februarske demonstracije ispraćene su u live javljanjima reportera TV1. Snimak koji su objavile globalne svjetske mreže koje žive od newsa poput CNN-a i Al Jazeere, pa i regionalni HRT, RTS, B 92, teroristički napad Mevlida Jašarevića na ambasadu SAD-a u Sarajevu, jedna je od potvrda neustrašivosti i predanosti ekipa koje rade na terenu.

 

A bilo je, nažalost, i fizičkih napada. Jedina novinarska ekipa koja je na dan hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića uspjela doći u njegovo rodno mjesto Kalinovik, ekipa Dnevnika TV1, doživjela i ovu neugodnost.

 

TV1 uživo je prenosila i dolazak zločinca Veselina Vlahovića Batka na sarajevski aerodrom iz Španije, a reporteri su izvještavali i sa mjesta tragedije koja je nedavno zadesila rudnik Raspotočje u Zenici.

 

No, u protekle četiri godine informativne minute Dnevnika TV1 ustupile su prostor i važnim revijalnim dešavanjima. Podsjetimo, TV1 je zahvaljujući ekskluzivnim pravima u Dnevniku TV1 uživo prenosila dio historijskog koncerta Dine Merlina u Beogradu. 

 

Na sceni Dnevnika TV1 govorili su brojni političari, vjerski autoriteti, ambasadori i međunarodni zvaničnici, akademici, nezavisni intelektualci, novinari, profesori, sportisti i kulturni radnici. Dnevnik TV1 ugostio je najvažnije ličnosti iz javnog života u BiH, ali i susjednih zemalja. Urađeni su brojni intervjui sa regionalnim liderima, ali i javnim ličnostima iz svijeta.  


 
 „Nema niti jednog  važnijeg političara u BiH koji nije gostovao u našem Dnevniku, a ugostili smo i ključna imena iz susjedstva; Ivu Josipovića, Ivicu Dačića, Milu Đukanovića, Stjepana Mesića i brojne druge. Vjerski autoriteti, od kardinala Puljića, biskupa Komarice, predsjednika Jevrejske zajedice Fincija, vladike Grigorija, muftije Zukorlića, bivšeg reisa Cerića i aktuelnog reisa Kavazovića koji je čak zaplakao pred našim kamerama, bili su u našem programu. No, ono po čemu sigurno jesmo drugačiji od ostalih jeste činjenica da su za naš Dnevnik govorila i velika svjetska imena iz raznih sfera, poput Jean Todta, predsjednika FIA-e, glavni haški tužitelj Serge Brammertz i predsjednik Tribunala Thedor Meron, francuski filozof Bernard Henri Levy, poznati fudbaler Michele Platini i brojni drugi“, zaključuje Ćenan. 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI