MUP RS demantuje

U Republiku Srpsku nisu stigli ruski 'specijalci' već 'umjetnici'

Front 02.10.14, 13:53h

U Republiku Srpsku nisu stigli ruski 'specijalci' već 'umjetnici'
Iz entitetske policije je navedeno da je 'MUPRS obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određeni broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske s Ruskom Federacijom'

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) demantirao je danas "neistine" koje su, kako je saopćeno, objavili pojedini mediji iz Federacije BiH, a odnose se na navodni boravak "148 ruskih specijalaca i obavještajaca na teritoriji Republike Srpske“.

 

Iz entitetske policije je navedeno da je „MUPRS obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određeni broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske s Ruskom Federacijom“.

 

Za sve dodatne informacije iz MUPRS-a upućuju na organizatore ove kulturne manifestacije, a navode „da im je MUPRS sugerisao da se ne prijavljuju Službi za poslove sa strancima BiH“, smatraju zlonamjernim i nekorektnim.

 

Također, pozivaju medije da ubuduće prvo zvanično provjere takve informacije prije nego što ih objave, a ne da šire neistine i uznemiruju javnost.

 

Pojedini mediji u RS-u i  u FBiH objavili su da je „na područje RS-a prije nekoliko dana stiglo više od 140 ruskih specijalaca koji svoj boravak nisu prijavili, niti je tačno poznat razlog njihovog dolaska.

 

- Specijalci su smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio njih smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama - stoji, između ostalog, u tim informacijama.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI