Razlike

Testirajte se: Saznajte imate li muški ili ženski mozak!

Zabava 02.10.14, 09:05h

Testirajte se: Saznajte imate li muški ili ženski mozak!
Svi dobro znamo stereotipe o muškom i ženskom mozgu, no znate li kakav je vaš mozak?

Vječna rasprava - postoje li doista razlike u mozgu muškaraca i žena ili su one samo posljedice široko uvriježenih stereotipa. Primjerice, vjeruje se kako su muškarci bolji u prostornoj orijentaciji, a žene u multitaskingu, no postoji li u našem mozgu već neka predispozicija da to doista tako bude ili se to javlja kao posljedice rodne uvjetovanosti u društvu?

 

U BBC-evoj emisiji Horizon zamolili su stručnjake da pokušaju razjasniti o čemu se tačno radi. Profesorica Alice Roberts i dr. Michael Mosley bacili su se na posao sa sasvim drugačijih stajališta.

 

Prof. Roberts tvrdi kako su razlike među muškarcima i ženama nastale djelovanjem kulture različitog ponašanja prema djevojčicama i dječacima. To je pokazala i na primjeru - djevojčice je obukla u dječake, a dječake u djevojčice i promatrala kako se ljudi odnose prema njima. Odrasli su se, sasvim nesvjesno, prema dječacima odnosili znatno nježnije, a prema djevojčicama grublje zbog čega su one gotovo odmah postale grublje i počele se igrati s kamionima i autima.

 

Dr. Mosley je pak kazao kako vjeruje da ipak postoji i biološka razlika u načinu na koji funkcioniraju muški i ženski mozak. Smatra kako majke koje u tokom trudnoće proizvode više testosterona rađaju djecu s 'muškim mozgom' - tj. djecu kod koje će kasnije prevladati sistematičnost nad empatijom, za razliku od 'ženskog mozga' kod kojeg prevladava empatija.

 

Tvrdi kako postoji i fizički indikator muškog i ženskog mozga. Ako su vam prstenjak i kažiprst otprilike iste dužine imate ženski mozak, tj. kod vas prevladava empatija, a ako je prstenjak duži znači da ste sistematičniji i imate 'muški mozak'.

 

Ipak, kako se ne bi ovaj zaključak temeljio samo na dužini prsta napravljen je i jedan poseban test. Riješite ga OVDJE i doznajte imate li muški ili ženski mozak.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI