DA LI IM JE OVO KRAJ?

Turska spremna za kopneni udar na džihadiste

Hronika 01.10.14, 08:14h

Turska spremna za kopneni udar na džihadiste
Turski vojnici čuvali su mauzolej Sulejmana Šaha, 30 km unutar Sirije

Unatoč tome što će turski parlament u četvrtak donijeti odluku o mogućem slanju turskih kopnenih snaga u Siriju u vojnu akciju protiv pripadnika Islamske države, Turska već raspoređuje tenkove i oklopne transportere kako bi ojačala granicu prema Siriji jer, sudeći prema situaciji na terenu, vojna akcija mogla bi krenuti i prije odobrenja turskog parlamenta.

 

Kurdi između dvije vatre

Naime, tisuću vojnika ISIL-a opkolilo je 35 turskih vojnika koji čuvaju mauzolej Sulejmana Šaha, djeda prvog osmanlijskog sultana Osmana, koji je na turskom eksteritoriju na području sjeverne Sirije u regiji Raka. Kako piše list “Yeni Safak”, svaki se trenutak očekuje zapovijed da turska vojska krene u oslobađanje svojih vojnika, 30 kilometara južno od grada Kobanea na obalama Eufrata. Džihadisti Islamske države došli su do samog ruba Kobanea, gdje su u tijeku žestoke borbe s kurdskom vojskom – Pešmergama, koji podršku imaju iz zraka jer su saveznici počeli bombardirati položaje ISIL-a.

 

U slučaju pada ovog grada, džihadisti bi preuzeli kontrolu nad cijelom sjevernom Sirijom, duž granice s Turskom. Turska vojska rasporedila je 400 metara unutar svojih granica 35 tenkova i 10 tisuća vojnika, a pozvano je pet tisuća turskih rezervista. Analitičari vjeruju da Turska želi stvoriti unutar Sirije tampon-zonu od 30 kilometara. Turski novinar i politički analitičar Hassan Tahrawi smatra da je Erdogan od SAD-a već dobio zeleno svjetlo da uđe duboko u teritorij Sirije i stvori tampon-zonu.

 

– Sam Erdogan, izjavio je nakon povratka iz SAD-a kako se stajalište Turske sada promijenilo te da će Turska imati aktivniju ulogu u borbi protiv ISIL-a, koju predvodi SAD – kazao je Tahrawi ističući kako turska javnost jako dobro zna da Erdogan ima jako dobar odnos s ISIL-om.

 

– I dandanas ranjenici ISIL-a liječe se u turskim bolnicama, a mnogi vjeruju kako Turska sudjeluje i u naoružavanja boraca ISIL-a kao i Saudijska Arabija i Katar, koji su dio koalicije u borbi protiv džihadista, dok ih s druge strane naoružavaju. Istina je da Turska želi ući u Siriju isključivo zbog straha od Kurdske radničke partije koja surađuje s Kurdima u Turskoj. Većina vojnih zapovjednika te stranke upravo su sirijski Kurdi. Turska želi poduzeti preventivne mjere jer svi vjeruju da će Kurdi u Iraku proglasiti neovisnu državu – rekao je Hassan Tahrawi.

 

Jednim udarcem tri muhe

 

Sada je već svima jasno da bi ulaskom u Siriju s tenkovima i kopnenom vojskom Erdogan jednim potezom ubio tri muhe – zauzeo područje Kurda koji sanjaju svoju državu, zaustavio džihadiste, što bi Amerikanci znali nagraditi, te se približiti svojem neprijatelju Al-Assadu.

 

U međuvremenu kurdske snage oslobodile su deset sela od džihadista u Rabiji, gradu na iračko-sirijskoj granici, a borbe se i dalje vode i u predgrađu Bagdada.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI