IRAK U OČAJU

Zračni udari im nisu nanijeli ozbiljniju štetu: Islamska država stigla na dva kilometra od Bagdada

Hronika 29.09.14, 17:08h

Zračni udari im nisu nanijeli ozbiljniju štetu: Islamska država stigla na dva kilometra od Bagdada
Iračke snage očajnički pokušavaju odbiti nalete islamskih militanata koji su pred ulaskom u grad

Unatoč višednevnim zračnim napadima na položaje i snage Islamske države, borci ISIS-a došli su do predgrađa Bagdada i pokušavaju preuzeti glavni grad Iraka.

 

Borbe su se približile na manje od dva kilometra od grada, a iračke snage očajnički pokušavaju odbiti nalete islamskih militanata, koji su u jučerašnjim borbama navodno ubili 1.000 iračkih vojnika.

 

ISIS već od ranije drži veći broj gradova i sela nedaleko od glavnog grada Iraka, kada je kolaps u obrani iračke vojske omogućio islamistima pokretanje munjevite ofanzive na zapad te države.

 

Vijest da su militanti došli pred vrata Bagdada dolazi od Zaklade za pomoć i pomirbu na Bliskom istoku, organizacije koja podržava rad vikara Andrewa Whitea, vjerskog vođe jedine anglikanske crkve u tom gradu.

 

- Islamska država je sada na manje od dva kilometara daleko od ulaska u grad. Rekli su da se to nikad neće dogoditi, no sada samo što nije, stoji u Facebook priopćenju Zaklade.

 

- Obama je rekao da je podcijenio sposobnosti iračke vojske. Pa, ne morate dugo biti ovdje da bi saznali da su njihove sposobnosti vrlo vrlo male, dodaju.

 

I White je osobno potvrdio stanje u predgrađu Bagdada ranije tokom dana.

 

- Više od 1000 iračkih vojnika jučer je ubijeno, situacija je toliko loša. Kao što sam rekao, zračni udari ne čine ništa. Ako smo ikad trebali vaše molitve, to je sad, napisao je White.

 

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama jučer je priznao da su američke obavještajne agencije podcijenile snagu Islamske države, koja je asimilirala ostatke vojske Saddama Husseina i tako dodatno dobila na vojnoj moći.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI