RODITELJI U POTPUNOM OČAJU

Ima 3 godine i već 70 kilograma, a ne može prestati da jede

Hronika 29.09.14, 16:50h

Ima 3 godine i već 70 kilograma, a ne može  prestati da jede
Lekari sumnjaju da trogodišnjak boluje od sindroma zbog kojeg oseća preteranu želju za hranom

Roditelji trogodišnjeg dječaka iz Brazila, očajni su i izuzetno zabrinuti za svog trogodišnjeg sina Misaela koji ima već 70 kilograma što je prouzrokovalo velike smetnje u njegovom kretanju i hodanju. On je rođen kao zdrava beba teška 2,9 kilograma, ali je počeo da dobija na težini po 3 kilograma svakog mjeseca.

 

Ljekari smatraju da dječak možda boluje od Prader-Vili sindroma, rijetkog genetskog poremećaja čije su karakteristike stalna glad i želja za hranom. Djeca sa ovom bolešću mogu da jedu 3 do 6 puta više od svojih vršnjaka, ali i tada, nažalost, osjećaju glad.

 

- Čak je i odlazak do ljekara ili bilo koji izlazak težak i komplikovan. Dok šetamo ulicama, ljudi se zaustavljaju da bi se slikali sa njim i kažu da nikad nisu vidjeli dečaka te veličine, oni žele da saznaju koliko naš sin ima godina, koliko je težak – kaže otac ovog dječaka i dodaje da su primorani da koriste privatan taksi da bi bilo gdje otišli sa njim.

 

Printskrin: Ruptley TV

 

- Doktori misle da on možda ima sindrom koji čini da stalno dobija na težini i žele da ga testiraju – objašnjava Misaelova majka.

 

Simptomi Prader-Vili sindroma su često stalan osjećaj gladi i nezasitosti, koji može voditi abnormalnom dobijanju na težini, smanjenju tonusa mišića i problema u učenju. Nisu ni rijetki slučajevi poremećaja ponašanja kao što su napadi bijesa ili tvrdoglavosti.

 

Printskrin: Ruptley TV

 

Ne postoji lijek za ovu bolest, ali se radi na tretmanu koji bi mogao da kontroliše simptome i probleme koji su usko povezani. To uključuje i roditelje, koji treba da se izbore sa pretjeranom ishranom svoga djeteta i posljedicama u njegovom ponašanju.

 

Ova bolest može prouzrokovati veći rizik od drugih bolesti, kao što su dijabetes, srčani problemi, gušenje i drugi zdravstveni problemi.

 

Pogledajte video-snimak:

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI