ISTINITA PRIČA IZ BIH KOJA ĆE VAS RASPLAKATI

U trenutku kada se sve činilo izgubljeno, Bošnjaci pritekli u pomoć Srbima: Izvukli su nas iz pepela!

Hronika 27.09.14, 12:12h

U trenutku kada se sve činilo izgubljeno, Bošnjaci pritekli u pomoć Srbima: Izvukli su nas iz pepela!
Ovo je priča iz Doboja koja potvrđuje da je BiH kao država dobrih ljudi, u kojoj entitetske i nacionalne razlike ne znače baš ništa - opstala do danas. Pred njom u blato padaju sve političke farse...

 

 

Da nevolja nekada najbrže i najjače zbližava ljude potvrđuje i intenzivna saradnja brojnih kompanija i privrednika nakon poplava koje su maju ove godine snažno pogodile Bosnu i Hercegovinu. Intenzitet uzajamne solidarnost i kolegijalnosti prevazilazi i entitetske i nacionalne i ostale nametnute podjele kojima je bh. društvo opterećeno zadnjih 20 godina, a iznenađujući je i za same privredinike.

 

U okviru svog novog projektnog zadatka vezanog za podršku poplavama ugroženim bh. kompanijama, predstavnici USAID-Sida FIRMA projekta su tokom svojih obilazaka terena i ispitivanja nastale štete naišli i na niz dirljivih priča o saradnji i uzajamnoj pomoći bh. kompanija iz oba entiteta.


Jedna od takvih je i priča o tekstilnoj kompaniji Premier d.o.o. iz Doboja koja je usljed ove prirodne katastrofe pretrpila veliku štetu.

 

premierunistenemasine
Najsavremenije mašine tekstilne kompanije Premier d.o.o. iz Doboja u ovogodišnjim razornim poplavama potpuno su uništene

 

Investirajući sredstva u najsavremeniju opremu, u 2012. godini Premier, nakon punih 12 godina djelovanja, iz trgovačkog prerasta u proizvodni sektor i uspostavlja svoj proizvodni pogon konfekcije osposobljen da radi najsloženije odjevne predmete. U protekle dvije godine firma ostvaruje veliki uspjeh, osvaja i domaće i strano tržište, izvozeći direktno ili indirektno u Njemačku, Austriju, Italiju i Poljsku. U maju 2014, u trenutku kada je fabričko postrojenje pogodila poplava, ova firma brojala je 66 uposlenih radnika, 30 više u odnosu na 2012. godinu.

 

„Šteta koju je naša firma pretrpila usljed poplava je ogromna. Uništena nam je oprema i materijal, naši  građevinski objekti su takođe jako oštećeni. Procjenjujemo da je gubitak koje smo imali veći od 50% od našeg cjelokupnog prošlogodišnjeg prometa“, pojašnjava Zoran Vučić, direktor kompanije Premier d.o.o Doboj.

 

U trenutku kada se sve činilo izgubljeno, a radni proces trajno zaustavljen, višegodišnji Premierovi poslovni partneri, tekstilne firme Kotex iz Tešnja i Kismet iz Brijesnice ponudile su nesebičnu pomoć.

 

„Mnogi naši prijatelji i partneri su se pokazali solidarni u ovoj situaciji, ali firme Kotex i Kismet su nas doslovno izvukle iz pepela! Kako ne bismo izgubili velike poslove i klijente i kako bismo ispoštovali rokove, oni su našim radnicima na korištenje ustupili svoja fabrička postrojenja i mašine, i to bez ikakve naknade. Nisu nam dozvolili ni da platimo potrošenu električnu energiju“, kaže Zoran Vučić i dalje vidno dirnut velikodušnom gestom svojih poslovnih partnera.

 

premier-sadsesije-i-pohodnicima
U Premieru se sada šije i po hodnicima: Nikada nećemo zaboraviti pomoć koju su nam pružile firme Kotex iz Tešnja i Kismet iz Brijesnice!

 

Sve ovo omogućilo je Premieru da ubrzo nakon poplava vrati dio svojih uposlenika na radna mjesta, tako da je trenutno u ovoj firmi zaposleno 49 radnika. U upravi se nadaju da će se u doglednom periodu proizvodnja normalizovati te da će svi radnici biti vraćeni na svoja radna mjesta.


„Ovo nećemo nikada zaboraviti i nadamo se da ćemo imati priliku revanširati se Koteksu i Kismetu. Kada je za nas situacija bila „biti ili ne biti“, oni su bilu tu i to je za nas ogromno“, kaže Vučić i dodaje: „Smatram da se u nesreći sve razlike gube i ljudi postaju solidarni. Ove poplave bile su pogubne s ekonomske strane, ali zbližile su ljude i u velikoj mjeri ih osvijestile.“

 

Da humani i solidarni postupci u poplavama ugroženim područjima nisu bili niti izuzetak niti stvar trenutka, pokazuje i primjer firme EKOVIT, proizvođača ambalaže i reklamnih materijala iz Doboja. Gubitak koji je usljed poplava ova firma pretrpila kreće se u visini od oko 20% njihovog ukupnog godišnjeg prometa.

 

Suvlasnik Ekovita Vladimir Despotović kaže da ova firma, usprkos nastaloj šteti, ipak nije imala veći glubitak poslova i klijenata.

 

„Naši klijenti i poslovni partneri pokazali su se puni razumijevanja za situaciju u kojoj smo se našli, i to im ne možemo zaboraviti“, kaže Despotović i naglašava:

 

„Među brojnim saradnicima, moramo ipak izdvojiti našeg klijenta supermarkete Bingo iz Tuzle, koji nam je odmah nakon poplava ponudio nesebičnu pomoć. Nisu pri tome poništili niti jedan ugovor sa nama i istrpili su sva kašnjenja. Ponudili su čak i da nam kupe nove mašine, što je zaista bilo previše i nismo mogli na to pristati, ali u ljudskom smislu značilo je mnogo.“

 

Prema Despotovićevim riječima, ali i riječima ostalih privrednika koje je obišao FIRMA projekat, ove geste solidarnosti bile su neprocijenjive u smislu dizanja morala stanovništva i bitno su doprinijele nastavku borbe s posljedicama poplava i nastojanjima da se revitalizira privreda.

 

S namjerom da se pomogne u prevazilaženju šteta, donijeta je odluka i o produžetku USAID-Sida FIRMA projekta do kraja maja 2015. godine. Projekat za cilj ima očuvanje životnog standarda i radnih mjesta u privatnom sektoru u poplavama ugroženim  opštinama i bh. industrijskim zonama - Maglaj, Doboj, Doboj Jug, Šamac i Domaljevac. Očekuje se da će se kroz buduće aktivnosti FIRMA projekta direktno podržati najmanje 70, a indirektno čak 300 kompanija iz BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI